Keaton Online Marketing

Keaton Helpt ondernemers en bedrijven aan meer klanten en extra omzet met effectieve online marketing

  • Voor jou
    • Local marketing
      • Local Marketing pakketten
      • Google Bedrijfsprofiel Management
      • Meerdere locaties beheren
      • Local SEO
      • Local Social Media
    • Online meeverhuizen
    • SEO diensten
    • Content marketing
      • Content creatie en strategie
    • Website design
      • Websites voor ondernemers
      • Wat kost een website?
  • Blog
  • Info
    • Over ons
    • Reviews
    • U en jij, ik en wij
  • Contact

04/01/2023 By Maurice Smit

Instagram koppelen aan je Facebookpagina

Instagram aan facebook koppelen

Hoe koppel je Instagram aan Facebook?

Sind het lanceren van dit artikel in 2017, hebben zowel Facebook als Instagram veel veranderingen ondergaan. Het koppelen van je Instagram aan je zakelijke Facebookpagina verandert daarin mee.

Er zijn nog steeds verschillende manieren om je Instagram account aan je Facebook-pagina te koppelen.

Op de website van facebook staat de juiste manier anno 2023. Bovenstaande foto en onderstaande tekst geven vertellen je exact die methode.

1. Tik op het mannetje, zie foto boven, of rechtsonder op je profielfoto om naar je profiel te gaan.
2. Tik rechtsboven op het hamburgermenu en vervolgens op Instellingen.
3. Tik onderaan op Accountcentrum.
4. Tik op Facebook-account toevoegen of Instagram-account toevoegen en volg de instructies op het scherm.

En klaar!

Wanneer je vanuit de Meta Business Suite je posts beheert, dan wordt je regelmatig gevraagd om je Instagram aan je Facebookpagina te koppelen. Dat moet dus wel goed komen.

Je kunt je Facebookpagina ook via je Instagram business account koppelen. Dat gaat zo:

Instagram koppelen aan facebookpagina via je bedrijfsaccount

Twee voorwaarden om je Instagram aan Facebook te koppelen

Om een Instagram account aan een Facebookpagina te koppelen zijn er twee voorwaarden waar je aan moet voldoen:

1. Je hebt beheerder rechten van jouw Facebookpagina.

Wanneer je niet zelf de pagina hebt aangemaakt, dan kan het zijn dat je niet de rol van beheerder toebedeeld hebt gekregen. Regel dat dan eerst.

2. Je Instagram account is een zakelijk account.

Het is heel eenvoudig om van een privé Instagram account over te stappen naar een zakelijk account. Op de website van Facebook staat daar een eenvoudige uitleg over. Vergeet het filmpje dat er bij staat. De tekst eronder is veel duidelijker en gewoon in het Nederlands te volgen.

Voordelen Instagram zakelijk account

Een zakelijk Instagram account heeft een aantal voordelen voor ondernemers ten opzichte van een normaal Instagram account.

Statistieken
Op een zakelijk Instagram account kun je veel meer statistieken te zien krijgen over je berichten en je volgers. Met die statistieken in de hand kun je veel beter meten wat het effect is van al jouw inspanningen op Instagram.

Contact
Je kunt in je profiel al je contact gegevens zetten, zodat mensen vanuit Instagram direct contact met je kunnen opnemen.

Promoties
Wanneer je jouw Instagram-account aan je Facebookpagina hebt gekoppeld, kun je via je Facebookpagina ook advertenties op Instagram plaatsen.

Paginabeheer AppReageren
Via de Facebook Business suite app op je smartphone kun je heel gemakkelijk vanuit de Inbox direct reageren op reacties op Messenger, Facebook en Instagram. Die staan daar heel overzichtelijk bij elkaar.

Al met al voldoende redenen om je zakelijke Instagram en Facebook zo snel mogelijk aan elkaar te gaan koppelen.

Instagram en Facebook

Het feit dat er anno 2019 nog steeds 10 miljoen mensen op Facebook actief zijn, is het voor veel ondernemers nog steeds een heel goed idee om met Facebook aan de slag te gaan.

Dat Facebook niet meer werkt zoals vroeger, dat is een gegeven. Maar dat je geen organisch bereik meer zou kunnen genereren dat is echt een fabeltje. Een goede Facebookmarketing strategie kan je ook nu nog  helpen aan meer klanten als je dat zou willen.

Instagram groeit in populariteit. De doelgroep, en de manier waarop consumenten van Instagram gebruik maken verschilt echter met die van Facebook. Daar moet je rekening mee houden.

Stomweg constant dezelfde soort berichten delen op Instagram en doorzetten naar Facebook of andersom is daarom niet verstandig.

Een ondernemer die afhankelijk is van mensen uit de regio, doet er goed aan om Instagram en Facebook aan zijn local marketing strategie toe te voegen. Maar alleen als je rekening houdt met de behoeftes van jouw publiek.

Ondernemers opgelet!

Naast facebook en Instagram is het beheren van je Google bedrijfsvermelding een belangrijk onderdeel voor het verkrijgen van nieuwe klanten. Ga daarom vandaag nog aan de slag met Google Mijn Bedrijf management.

Categorie: Facebook Marketing, Social Media Tags: Facebook, Instagram

06/11/2022 By Maurice Smit

Waarom is mijn bedrijf niet zichtbaar op Google Maps?

Bedrijf op Google Maps

Dit is waarom je bedrijf niet zichtbaar is op Google Maps

Er zijn twee redenen waarom je bedrijf niet zichtbaar is op Google Maps:

1. Je bedrijf staat nog niet op Google Maps. Door je bedrijf alsnog toe te voegen, kun je dat vrij eenvoudig oplossen.

2. De tweede reden is dat Google de met jou concurrerende bedrijven relevanter vindt. Daarom worden die bedrijven wel getoond en die van jouw niet. In dat het geval zou door het inzoomen op de kaart op de locatie van je bedrijf, je bedrijf alsnog zichtbaat moeten worden op Google Maps.

Verschijnt je bedrijf dan nog steeds niet, neem dan de volgende drie stappen.

Hoe kan ik mijn bedrijf op Google Maps zetten?

Zet je bedrijf op Google Maps in drie eenvoudige stappen.

Stap 1. Open Google Maps.

Stap 2. Voer de naam in van je bedrijf in het zoekvenster en klik op enter.
Zo weet je zeker dat je bedrijf al niet eerder op Google Maps is gezet. Komt je bedrijf tevoorschijn dan kun je de vermelding direct claimen.

Is dat niet het geval, ga dan door naar stap 3.

Stap 3. Haal je bedrijfsnaam weg en typ je adres in.

Het is goed mogelijk dat Google zelf al een bedrijfsvermelding voor jouw bedrijf heeft aangemaakt waarvan de naam echter net iets afwijkt. Is dat het geval, claim dan die bedrijfsvermelding en verander, na verificatie, de naam. Zo voorkom je dubbele vermeldingen die je ranking niet ten goede komen.

Komt er na het invullen van je adres nog steeds niets in beeld, klik dan op het hamburger menu. Dat zijn de drie streepjes linksboven in het zoekvenster.

Scrol vervolgens naar ‘je bedrijf toevoegen’ en klik daarop.

Waarom is mijn bedrijf niet zichtbaar op Google Maps

Vanaf hier zit je in het menu voor het instellen van Google Mijn Bedrijf. Van daaruit beheer je alle gegevens van je bedrijf in Google zoeken en Google Maps.

Hoe kom je bovenaan in Google Maps?

Op basis van drie hoofdfactoren kun je bovenaan in Google Maps terechtkomen.

1. Afstand

Je kunt bovenaan in Google komen op basis van afstand van je bedrijf tot aan de locatie van de zoeker. Het heeft geen zin om jou zomaar een bakker in Breda te tonen, terwijl jijzelf in Rotterdam staat en direct iets lekkers wilt halen om te eten. Afstand speelt dus een rol.

2. Relevantie

Relevantie gaat in op hoe relevant jouw bedrijfsvermelding is ten opzichte van de zoekvraag.

Wanneer je bijvoorbeeld op zoek bent naar een bakker, dan heeft het echt geen zin om jou een garage te tonen. Daartussen is namelijk geen enkele relevantie.

Relevantie kun je in Google Maps beïnvloeden door relevante categorieën aan je bedrijfsvermelding toe te voegen en door relevante inhoud op je website te hebben.

2. Prominentie

Prominentie is een belangrijke ranking factor. Het is alleen een lastige omdat het een verzameling van factoren is die ieder op zichzelf staan en alle van invloed kunnen zijn op je ranking.

Zo zijn de bekendheid van je merk, hoe hoog je bedrijfswebsite in Google staat, of de hoeveelheid en kwaliteit van het aantal reviews dat je hebt, allemaal factoren die de prominentie bepalen.

Het gebrek aan prominentie kan ervoor zorgen dat de afstand en relevantie er niet meer toe doen.

Zo heb ik voor en in de hoofdkantoren van de grootste advocatenkantoren van Nederland gestaan en werden zij toch niet bij de eerste vijf resultaten getoond.

Simpelweg omdat er discrepanties zitten tussen de locaties waar ik was en de online informatie die Google over die kantoren tot zijn beschikking heeft.

Het beter vindbaar maken van je bedrijfsvermelding, of vermeldingen, in Google Maps is een vast onderdeel van local SEO en Google Bedrijfsprofiel management.

Categorie: Google Maps, Local SEO

22/04/2021 By Maurice Smit

Contentmarketing in Nederland is ouder dan je denkt

Oudste contentmarketing in Nederland

Hoe lang bestaat contentmarketing al in Nederland?


Het was een tweet van de Nederlandse contentmarketingspecialist Cor Hospes, die mij naar de boekenkast deed rennen.

Het zuivelbureau was het eerste #contentmarketingbureau van ons land https://t.co/AgkIrEyA7j (fragment kun je ook hier teruglezen: https://t.co/e1pdxiBv68

— cor hospes (@corhospes) April 20, 2021

Ik had toch zeker kookboeken in mijn boekenkast staan die veel ouder waren dan 1950? Nu is het verschijnen van een kookboek niet altijd het resultaat van de inspanningen van een contentmarketingbureau, maar volgens mij waren deze boeken in mijn kast dat wel degelijk.

Eerst even checken met Cor voor de zekerheid. Ik mag Cor zeggen, omdat ik bij hem een contentmarketingcursus heb gevolgd en we beiden van koken houden, oké?

“Ja,” zegt Cor, “een kookboek kan ook contentmarketing zijn.”

In mijn introductie over contentmarketing hier op de site, had ik een aantal jaren geleden al het Electro Kookboek uit 1933 aangehaald, als het eerste voorbeeld van contentmarketing in Nederland.

Dat werd uitgegeven door het Centrale Bureau der Vereeniging van Directeuren van Elektriciteitsbedrijven. Het doel van het kookboek was om de Nederlandse huisvrouw bekend te maken met het gebruik van het elektrische fornuis.

In dat licht kunnen we gerust stellen, dat het Centrale Bureau der Vereeniging van Directeuren van Elektriciteitsbedrijven, ja zo schreef men dat toen, een voorloper was van het Zuivelbureau.

Maar ik had later toch nog een ouder voorbeeld gevonden?

Ik ren naar boven en in eerste instantie kan ik het kleine boekje niet terugvinden. Ik had het toch tussen al mijn contentmarketingboeken gezet? Net op het moment dat ik het wil opgeven, vind ik hem alsnog.

Is het Delftsche Slaolie kookboek de start van contentmarketing in Nederland?

Veilig ingepakt in een doorzichtige envelop: het kleine kookboekje van de Delftsche Slaolie.

Het kleine, gele kookboekje leert de ‘huismoeder’ hoe ze met slaolie veel meer kan doen dan alleen de olie over de sla sprenkelen.

Het boekje is, gezien de citaten die verwijzen naar 1913, uitgegeven in 1913/1914 door de Oliefabrieken Calvé-Delft. De recepten zijn voor een groot deel voortgekomen uit ideeën van hun eigen kok.

Maar er zijn ook enkele tips en recepten in het dunne boekje verwerkt, die de Oliefabrieken binnenkreeg naar aanleiding van hun kookdemonstraties in den lande.

Het is zeker contentmarketing, maar kunnen we nu ook met zekerheid vaststellen dat Oliefabrieken Calvé-Delft het eerste contentmarketingbureau in Nederland had?

Wie het met zekerheid weet, mag het zeggen.

Een ding is vrij zeker: het Zuivelbureau was het zeker niet.

Categorie: Content Marketing

13/01/2021 By Maurice Smit

Google bewijst relevantie

Google bewijst relevantie

Google bewijst relevantie van getoonde zoekresultaten

Met de komst van BERT, nee, niet de persoon, maar het ‘Bidirectional Encoder Representations from Transformers’ programma, begrijpt Google een taal steeds beter.

Daarmee is het in staat om teksten nog beter te begrijpen qua inhoud en context. Dat gaat natuurlijk zowel op voor teksten die in het zoekvenster van Google ingevoerd worden, als voor teksten die online te vinden zijn.

Het gevolg daarvan is dat Google nog beter in staat is om de relevantie van websiteteksten, Google Posts en reviews te koppelen aan de miljarden zoekopdrachten.

BERT is vooral een systeem dat gericht is op het stellen en beantwoorden van vragen.

Wat daaruit voortvloeit, is dat er nu door Google zoekresultaten getoond worden waarna bewezen wordt waarom die zoekresultaten relevant zijn voor jouw zoekopdracht.

Ik geef je hier graag een paar voorbeelden van hoe Google de relevantie bewijst van de zoekresultaten. Daarna zal ik uitleggen waarom dat voor jou als ondernemer belangrijk is en hoe je hier mee om kunt gaan.

Google bewijst relevantie op je eigen website

Zo nu en dan bouw ik voor mijzelf websites om zaken mee te testen. Op die manier vergroot ik vanuit de praktijk, mijn kennis rondom onderwerpen zoals Local Marketing, SEO en Local SEO.

Die kennis komt mijn klanten uiteraard ten goede.

Huurregime

Zo had ik op een van mijn websites een artikel geschreven over het huurregime binnen het huurrecht. Hoewel het al een tijd geleden is, ben ik juridisch geschoold en weet ik er wel het een en ander vanaf.

Bovendien kun je met grondig onderzoek heel wat informatie vinden voor het schrijven van een goed artikel.

Huurregime

Een vraag die ik mij onder andere voor deze website stelde, was of ik voor de term huurregime een relevant artikel kon schrijven dat op de eerste pagina van Google terecht zou komen.

De tweede uitdaging was of ik dat artikel zo relevant kon maken, dat ik voor de vraag ‘Wat is een huurregime?’ ook als het meest relevante antwoord in de zogenaamde rich snippet getoond zou worden.

Een rich snippet is een door Google omlijst relevant antwoord op je zoekvraag. Rich snippets zijn een beetje controversieel omdat ze ervoor zorgen dat mensen bij sommige zoekvragen minder snel doorklikken naar je website. Bij andere vragen zorgen rich snippets juist voor meer klikken.

Het resultaat

Nu vervangt Google de rich snippets regelmatig, maar op 7 januari 2021 waren beide vragen positief beantwoord.

Google rich snippet huurregime

Wanneer je daarna via de link in de rich snippet doorklikt naar de bijbehorende website, werd het juiste antwoord door Google geel gearceerd weergegeven. De gele arcering verdween weer bij het scrollen.

Google bewijst relevantie - huurregime

Het had er alle schijn van dat Google extra wilde benadrukken dat het antwoord in dit artikel toch echt relevant was als antwoord op de gestelde vraag.

Waarschijnlijk zul je die gele arcering vanaf nu vaker tegen gaan komen.
Google heeft de intentie om meer en meer losse delen van je pagina direct in de zoekresultaten te tonen. Daarmee wordt de rol van Google als je nieuwe homepage verder verstevigd.

Google bewijst relevantie in lokale zoekresultaten

Ook in de lokale zoekresultaten zien we steeds vaker extra informatie getoond worden die de relevantie van de getoonde resultaten benadrukt.

Zo vind je extra informatie in de lokale zoekresultaten waarbij, onder de naam van het getoonde bedrijf, een verwijzing wordt gemaakt naar de website.

Website vermeldt als bewijs in Google

Maar ook uit reviews en posts worden relevante teksten gehaald die aansluiten bij de zoekvraag.

Je kunt aan de hand van de verschillende symbolen direct zien wat de bron is van de teksten.

Bewijs van relevantie in Google lokale resultaten

Update: Google test op dit moment ook diensten als bewijs van relevantie bij zoekresultaten op je mobiel. Deze worden weergegeven met een v-tje in een cirkel.

Relevantie vergroot de conversie

Het hebben van relevante teksten onder de bedrijfsnamen is niet de oorzaak van je ranking, maar een logisch gevolg van de optimalisatie van je online aanwezigheid. Naast relevantie tellen onder andere afstand en prominentie immers ook mee als ranking factoren.

Maar waar het zeker wel bij helpt, is het overtuigen van de zoeker om naar jouw bedrijf door te klikken. Je bent immers al aantoonbaar relevanter dan bedrijven waarbij geen relevante teksten vertoond worden.

Relevantie helpt in dit geval bij de conversie. Dat kan je zomaar een paar nieuwe klanten opleveren inclusief de daarbij behorende omzet.

Hoe verhoog je de relevantie voor Google?

Het mooie van relevantie is dat je daar zelf enorm veel invloed op kunt uitoefenen.

Je hebt het immers helemaal zelf in de hand in welke mate de content op jouw website aansluit bij vragen waarmee mensen in jouw branche rondlopen.

Ook de teksten van je Google Posts heb je helemaal zelf in de hand.

De teksten van reviews heb je weliswaar niet helemaal zelf in de hand. Maar ook die kunnen zeker bijdragen aan bewijs van relevantie in Google.

Bovendien komen die teksten van andere mensen dan jezelf. Die zijn daardoor nog overtuigender dan je eigen woorden.

Met een juiste Google Bedrijfsprofiel managementstrategie en de juiste artikelen op je website, verhoog je absoluut je relevantie.

Categorie: Local SEO, SEO

29/07/2020 By Maurice Smit

Laatste waarschuwing! Mobile first indexing komt er aan

Mobile first indexing

Wat is mobile first indexing?

Bij mobile first indexing beoordeelt Google de mobiele versie van je website om te beoordelen op welke pagina en plaats jouw website in Google wordt getoond. Die indexering vindt plaats door de smartphone Googlebot.

In 2016 begon Google met de eerste experimenten met mobile first indexing. Twee jaar later begon Google, bij zoekvragen op een mobiel, de websites die voldeden aan de mobile first criteria, al te ranken via de smartphone Googlebot.

Daardoor kon het voorkomen dat een website op een laptop op een hele andere plaats te vinden was in Google, dan op je mobiel. Er waren simpelweg twee verschillende Googlebots aan het werk. Een voor desktop/laptop en een voor mobiel die ieder op zijn eigen manier je website beoordeelden.

Vanaf september 2020 zal Google websites alleen nog maar beoordelen via de smartphone Googlebot. Voor veel websites en de bedrijven die daarachter zitten, kan dat enorme gevolgen hebben.

Zowel in ranking als in de hoeveelheid klanten en omzet.

Update: Begin september 2020 heeft Google aangegeven de mobile first indexing uit te stellen tot maart 2021. 

De meeste websites zijn al helemaal klaar voor mobile first indexing. Maar er zijn helaas nog heel veel websites waarbij dat zeker nog niet het geval is.

Daarom geef ik je hier advies over drie onderdelen van je website die voor september in orde moeten zijn, als je niet ver weg wilt zakken in Google.

3 onderdelen waar je website na augustus 2020 niet meer zonder kan

1. Eén versie van je website

In het verleden waren veel websites opgebouwd uit twee versies. Een voor op de laptop/desktop en een mobiele versie. De inhoud en opbouw van beide versies waren verschillend.

Vanaf september 2020 zal dat een negatieve invloed hebben op je ranking.

Heeft je website echter een responsief ontwerp, dan heb je één versie van je website die zich aanpast aan welk scherm dan ook. Een responsieve website is perfect geschikt voor mobile first indexing.

Hoe herken je een responsieve website?

Responsive website grootDat kun je het makkelijkst testen op je desktop of laptop.

Ga naar je website en pak dan met je muis de rand van je venster en schuif die naar links. Wanneer je teksten en foto’s automatisch mee schuiven dan heb je een responsieve website.

Bewegen je teksten en foto’s niet mee maar verdwijnen ze uit beeld, dan heb je geen responsief ontwerp en is je website niet klaar voor mobile first indexing.

2. Een snel ladende website

Veel zoekacties op een mobiel gebeuren niet via wifi maar via het mobiele netwerk. De laadsnelheid van je website speelt dan een belangrijke rol.

Mobiele laadsnelheid website

Om te testen of je website volgens Google snel laadt, is er een handige tool. Je streven daarbij moet zijn om de laadsnelheid minstens onder de 4 seconden te krijgen.

Om een sneller ladende website te krijgen, is het optimaliseren van de grootte van je fotobestanden meestal het effectiefst.

Maar ook het soort thema dat je gebruikt en de plek waar je website gehost wordt, heeft onder andere invloed op de snelheid waarmee je website wordt geladen.

3. Een mobiel vriendelijke website

Naast de laadsnelheid van je website wordt deze door Google ook beoordeeld op gebruiksvriendelijkheid op een smartphone. Ook daar is weer een handige tool voor om dat te testen.

Mobiel vriendelijk website test

Niet iedere responsieve website is ook mobiel vriendelijk. Wanneer teksten te klein zijn om goed te lezen of de knoppen en menu linkjes te dicht op elkaar zitten, dan wordt je website al snel als mobiel onvriendelijk beoordeeld.

Ook tekstvlakken met veel te weinig witregels veranderen op een mobiel apparaat tot een enorme brij van woorden. Daar wordt niemand blij van.

Een mobiel onvriendelijke website irriteert de gebruikers waardoor mensen minder lang op je website blijven hangen. Dat kan je omzet kosten en een lagere ranking in Google opleveren.

Zorg er dus voor dat je mobiele gebruiksvriendelijkheid in orde is.

Ben je al over op HTTPS:?

Nu ik toch je aandacht heb, wil ik je er ook nog even op wijzen dat websites die nog steeds geen SSL-certificaat hebben geregeld, steeds meer problemen gaan krijgen.

Het SSL-certificaat zorgt ervoor dat je website niet langer via HTTP: maar via HTTPS: gaat draaien. Kort gezegd, maakt dat je website op bepaalde onderdelen veiliger.

Nu is dat voor veel websites helemaal niet nodig, maar als je het niet hebt gedaan, gaan er allerlei alarmbellen af bij Google en verschillende, andere webbrowsers.

Het vervelende gevolg daarvan is dat de bezoekers van je website, in het minst erge geval, een waarschuwing krijgen dat je website niet veilig is. Als het tegenzit wordt de toegang tot je website zelfs geblokkeerd. Dat wil je natuurlijk al helemaal niet.

Voor een paar tientjes extra per jaar kun je dit voorkomen. Je website hostingpartij kan dat zo voor je regelen.

Categorie: SEO, Webdesign

19/08/2019 By Maurice Smit

21 redenen waarom je Google Bedrijfsprofiel beheren belangrijk is

Google Mijn Bedrijf beheren

Update: Met ingang van november 2021 is Google Mijn Bedrijf omgedoopt tot Google Bedrijfsprofiel. Naast de naamsverandering gaat het managen van je Google Bedrijfsprofiel nu direct in Google zoeken en in Google maps.

Wat is Google Mijn Bedrijf?

Google Mijn Bedrijf is een product van Google. In het Google Mijn Bedrijf-platform komen de gegevens samen die Google heeft over jouw bedrijf vanuit Google Zoeken en Google Maps.

Iedereen met een Google-account kan de basis bedrijfsinformatie aanvullen en wijzigen.

Daarnaast hebben de Google Mijn Bedrijf-beheerders extra mogelijkheden om het bedrijf nog beter op de kaart te zetten.

Ik schat dat tussen de 90- en 95% van alle bedrijven al een Google-vermelding heeft. Ook wanneer je daar zelf niets voor gedaan hebt, is de kans heel groot dat Google al een bedrijfsvermelding van jouw bedrijf heeft aangemaakt.

Google scant het internet af voor informatie en rijdt met camera’s het hele land af om opnames te maken voor Google Maps. Daarnaast bestaat er een heel leger aan local guides die alle informatie op Google Maps controleert en aanvult waar nodig.

Uit al die verworven informatie is het helemaal niet zo moeilijk om een minimaal beeld te krijgen over welke bedrijven, waar zitten en wat voor bedrijf het is.

Namen gerelateerd aan Google Mijn Bedrijf

Sinds de lancering van Google Mijn Bedrijf in 2014 heeft het platform al heel wat verschillende namen opgeleverd. De kern van het Google Mijn Bedrijf-platform is het dashboard.

Daar kun je alle informatie over jouw bedrijf aanvullen en wijzigen.

Vanuit het dashboard heb je ook toegang tot Google Ads express. Een eenvoudige en uitgeklede versie van Google Ads.

Knowledge panel Google Mijn Bedrijf beherenAan je Google Mijn Bedrijf-account zit de Knowledge panel, of in het Nederlands het Google bedrijfsvermelding gekoppeld. Dit is het gedeelte dat te zien is op Googlezoekpagina’s en gekoppeld is aan Google Maps.

Onder Local Marketing professionals wordt dit gedeelte ook wel de Google-bedrijfsvermelding genoemd. Sinds 2020 worden dit door Google ook lokale bedrijfsprofielen genoemd.

Wanneer je gaat zoeken in Google krijg je regelmatig onder de Google Maps-vermelding drie bedrijven te zien die volgens Google het beste aansluiten bij de door jou ingevoerde zoekterm.

Dit wordt de local 3-pack genoemd.

21 redenen waarom het beheren van je Google Mijn Bedrijf van strategisch belang is voor je onderneming

Local 3-pack
1. Bij veel zoekopdrachten toont Google een informatievenster of de local 3-pack. De bedrijven die volgens het algoritme het beste aansluiten bij de zoekopdracht, worden als eerste getoond.

Google hecht daarbij waarde aan het goed beheren van je bedrijfsgegevens. Op zich zou dit al voldoende reden moeten zijn om met je Google Mijn Bedrijf aan de slag te gaan.

De local 3-pack wordt direct na de eventuele advertenties getoond en vóór de nummer 1-positie van de organische resultaten.

Een bedrijf dat zijn website niet op de eerste pagina heeft staan, kan dus wel getoond worden in de local 3-pack. Zo kunnen lokale of regionale spelers het winnen van de grote of landelijk opererende bedrijven op de o zo belangrijke eerste pagina van Google.

2. Het aantal regionale zoekresultaten is enorm gestegen.
Google streeft ernaar om degene die een zoekwoord invoert, zo goed mogelijk te helpen. Wanneer je bijvoorbeeld in Rotterdam woont en op zoek bent naar een advocaat of iemand die voor jou een boom moet kappen, dan heb je er vrij weinig aan als Google je naar iemand in Groningen verwijst. Google weet echter waar de persoon die achter het toetsenbord zit, zich bevindt.

De getoonde zoekresultaten worden dan ook aangepast aan de locatie van de zoeker. Door actief aan de slag te gaan met het beheren van je Google Mijn Bedrijf, verhoog je de kans dat je in jouw regio beter gevonden gaat worden.

Het optimaliseren van je lokale vindbaarheid wordt local SEO genoemd. Daarbij speelt naast je Google Mijn Bedrijf-activiteiten, ook de content op je website een belangrijke rol.

Nu is Nederland in de ogen van Google vrij klein. Een regio kan bij zoektermen met weinig concurrentie daarom zomaar een paar provincies beslaan.

3. Van alle zoekopdrachten die uitgevoerd worden in Google wordt in bijna 50% van alle gevallen niet doorgeklikt vanaf de eerste pagina. De bezoeker vindt in die gevallen daar direct de gezochte informatie.

Wanneer de gegevens in jouw Google-bedrijfsvermelding niet kloppen, omdat je jouw Google Mijn Bedrijf-gegevens niet beheert, dan word je minder goed bereikbaar en kan je dat direct omzet kosten.
Google als homepage

Local Marketing expert Mike Bluhmental verklaarde al in 2017 dat het Google bedrijfsprofiel de tweede homepage van je bedrijf is geworden. Sinds 2017 is het aantal zoekopdrachten zonder klik opgelopen van 35% naar 50% in 2019.

4. Iedereen met een Google-account kan wijzigingen aanbrengen in de gegevens van bedrijven. Op die manier hoopt Google alle informatie naar boven te krijgen en op juistheid te controleren.

Helaas kan er op die manier ook gemakkelijk misbruik van worden gemaakt.

Ik vergeet nooit meer de reactie van een van mijn klanten toen ik liet zien hoe gemakkelijk het is om de informatie van hun directe concurrenten aan te passen. We hebben het niet doorgezet, maar het zou een kleine moeite geweest zijn om bijvoorbeeld het telefoonnummer aan te passen.

Wanneer het desbetreffende bedrijf niet regelmatig inlogt bij Google Mijn Bedrijf, zou het waarschijnlijk even geduurd hebben, voordat iemand doorhad waarom er opeens zo weinig gebeld werd.

Local Guide nivo 75. Google heeft wereldwijd een leger aan zogenaamde Local Guides. In ruil voor erkenning en een mooie online badge signaleren zij verkeerde informatie en vullen ontbrekende gegevens aan op Google Maps. Ondanks dat zij veelal zeer nauwkeurig te werk gaan, kunnen ook zij fouten maken.

Niets zo vervelend als dat jouw bedrijf bijvoorbeeld per ongeluk op permanent gesloten wordt gezet, terwijl dat zeker niet het geval is. Dergelijke misstanden wil je toch echt ondervangen in je Google Mijn Bedrijf-account.

Daar worden voorgestelde wijzigingen tijdelijk aangekondigd zodat je ze kunt afwijzen als deze niet correct blijken te zijn. Reageer je echter niet, omdat je jouw Google Mijn Bedrijf niet beheert, dan worden de voorgestelde wijzigingen overgenomen en worden ze zichtbaar in jouw Google-bedrijfsvermelding.

6. Om je Google Mijn Bedrijf te beheren moet je jouw bedrijf eerst claimen. Een niet geclaimde bedrijfsvermelding zal minder snel vertoond worden in de zoekresultaten.

Bovendien is het niet ondenkbaar dat een concurrent jouw niet geclaimde bedrijfsvermelding, zélf claimt. Dat wil je echt voorkomen.

7. Nadat je jouw bedrijf geclaimd hebt, doe je er goed aan om net zoveel gegevens in te vullen totdat de teller op 100% staat. Bedrijfsvermeldingen die onder de 100% zijn ingevuld hebben in Google een achterstand op concurrerende bedrijven waarvan het profiel wel 100% is ingevuld.

Wanneer je jouw bedrijfsvermelding beheert, dan blijf je op de hoogte van nieuwe functies en informatievelden. Niet ingevulde nieuwe velden kunnen ervoor zorgen dat je onder de 100% zakt.

Wie in de afgelopen twee jaar zijn Google Mijn Bedrijf niet heeft beheerd, is door de komst van nieuwe functies al zeker tot 65% of lager gedaald.

Een direct gevolg van het niet beheren van je Google Mijn Bedrijf.

8. Zorg dat je bedrijfsnaam overeenkomt met die van je KVK-inschrijving. Het gebruik van fictieve namen en het toevoegen van zoekwoorden aan je naamsvermelding is in strijd met de servicevoorwaarden van Google. Dit kan ertoe leiden dat je gehele vermelding wordt opgeschort of verwijderd uit Google.

Reputatiemanagement is een belangrijk onderdeel van het Google Mijn Bedrijf beheren

9. De vele functies die Google Mijn Bedrijf aanbiedt, maken het mogelijk om op je Google-bedrijfsvermelding direct een goede eerste indruk te maken. Plaats foto’s en filmpjes die een goed beeld geven over wie je bent als persoon of bedrijf.

10. Naast dat je zelf foto’s en filmpjes kunt plaatsen, kunnen andere mensen dat ook doen. Het kost weinig moeite om geheel irrelevante foto’s op een bedrijfsvermelding te zetten.

Zo heb ik zelf al eens tientallen foto’s vol bloemen van een bedrijfsprofiel van een ski-onderhoudsbedrijf moeten verwijderen.

11. Iedereen kan op je Google-bedrijfsvermelding vragen aan je stellen. Daar krijgt je van Google niet altijd een melding van. Het komt voor dat mensen in de vraag- en antwoordsectie een bestelling plaatsen of een verzoek doen om contact op te nemen, zonder dat je dat als bedrijf in de gaten hebt.

Google vraag & antwoordenDaarnaast kan iedereen met een Google-account antwoord geven op de aan jouw gestelde vragen. Het is immers een open platform.

Helaas geeft niet iedereen een helder of eerlijk antwoord.

Wanneer je jouw Google Mijn Bedrijf beheert, dan heb je de mogelijkheid om uitgebreid antwoord te geven op alle daar gestelde vragen.

12. Reviews kunnen een behoorlijke impact hebben op het bedrijfsresultaat. Zowel positief als negatief. Het slechtste wat je kunt doen, is helemaal niet reageren op je reviews.

In de eerste plaats scoor je extra punten bij Google als je wel reageert op reviews.

Ten tweede heb je de kans om aan mensen die jouw reviews lezen te laten zien dat je betrokken bent bij wat mensen van jouw onderneming vinden.

Ten derde kun je door het beheren van je reviews ingrijpen, wanneer mensen geheel ongefundeerde of zelfs haatdragende reacties achterlaten.

Promotie

Google posts13. Via het Google Mijn Bedrijf-dashboard kun je Google Posts plaatsen die te zien zijn in je Google-bedrijfsvermelding. Op een mobiel staan ze op dit moment onder een speciaal posts tabblad. Op de computer zie je ze onderaan in de vermelding.

Door het plaatsen van posts kun je direct in Google de aandacht grijpen van jouw publiek. Bovendien dragen de teksten die je in je posts plaatst bij aan de kennis van Google over jouw bedrijf.

Het is niet zinvol om Google Posts te vergelijken met posts die je bijvoorbeeld op Facebook of Instagram plaatst. De mensen die de Google posts te zien krijgen zijn mensen die op zoek zijn naar een bedrijf zoals dat van jou.

Dat zijn er altijd veel minder dan willekeurige volgers op Facebook of Instagram.

Bovendien zijn de mensen die Google Posts te zien krijgen al verder in het aankoopproces. Ze zijn immers actief op zoek naar een bedrijf dat aansluit bij hun vraag of behoefte.

Die wil je graag vangen met voor hen interessante content.

14. In Google Posts kun je naast foto’s ook korte video’s plaatsen. Op die manier kun je, wanneer mensen zoeken op jouw bedrijfsnaam, direct op de eerste pagina van Google hun aandacht pakken met een videobericht.

Google Mijn Bedrijf Analytics

15. De data die onder Insights in het Google Mijn Bedrijf-dashboard worden weergegeven, zijn niet erg secuur. Zo wordt het aantal keer dat je bedrijf wordt gebeld alleen weergegeven voor het aantal keer dat er direct gebeld is via je kennisvenster met een mobieltje.

Ook het aantal keer dat je bedrijf gevonden wordt, zijn geen harde cijfers. Maar dat is in het veel uitgebreidere Google Analytics ook niet het geval. Het geeft over de langere termijn wel mooi de algemene trends neer.

Bij bedrijven waarvoor ik het Google Mijn bedrijf-beheer verzorg, kun je heel mooi zien wanneer zij een promotie hebben lopen. Op dat moment gaat het aantal keer dat het desbetreffende bedrijf op zijn eigen naam wordt gezocht, direct omhoog.

Dat is informatie waar je wat mee kunt.

Een wel zeer bruikbare grafiek is de tabel met zoekwoorden. Deze lijst geeft aan welke zoekwoorden mensen hebben ingetypt waarbij je bedrijf te zien is geweest in Google.

Zeker wanneer het aantal zoekwoorden oploopt, kun je daar handige contentideeën uithalen voor het optimaliseren van de SEO voor je website en het verder optimaliseren van je Local SEO.

Google Maps AR en AI

16. Door het optimaliseren van je bedrijfsvermelding neemt niet alleen de kans toe dat jouw bedrijf beter gevonden wordt in Google, maar ook in Google Maps. Zeker in gebieden waar veel van dezelfde en dus concurrerende ondernemingen te vinden zijn, heeft een goede vindbaarheid in Google Maps zo zijn voordelen.

17. Google denkt steeds meer ‘mobile first’. Het alsmaar groeiende gebruik van mobiele telefoons heeft ertoe geleid dat de zoekmachine bij mobiele zoekopdrachten zich nog meer focust op lokale informatie. Daar speelt een goede zichtbaarheid in Google Maps een belangrijke rol bij.

18. Google heeft de gegevens van Google Maps via een API beschikbaar gesteld aan derden. Wanneer zij gebruik maken van de data die op Google Maps te vinden is, dan wil je dat jouw bedrijfsinformatie compleet is. Dat doe je door het beheren van je informatie in Google Mijn Bedrijf.

Google Lens - Visual search19. De kunstmatige intelligentie (ai) van Google wordt steeds sterker. Zo kun je via Google Lens een foto maken van je bedrijfsgebouw en Google zoekt aan de hand van die foto de bijbehorende informatie op. Om dat te kunnen doen is het noodzakelijk dat jouw foto’s en jouw gegevens overeenkomen met de werkelijkheid.

20. Met Google Maps AR (artificial reality) gaat Google nog een stap verder. Je kunt nu al wandelend, direct aanwijzingen krijgen over je omgeving. Jouw bedrijfsinformatie kan direct in beeld verschijnen wanneer de persoon met zijn of haar mobieltje langs je pand loopt.

De toekomst van Google Mijn Bedrijf

21. Google zal constant blijven vernieuwen om de aandacht van de consument vast te kunnen houden. Een groot deel van die vernieuwingen zullen van invloed zijn op het vindbaar zijn of blijven van uw onderneming.

Het managen van uw Google Mijn Bedrijf blijft daarom van strategisch belang voor uw onderneming.

Categorie: Google Mijn Bedrijf, Local marketing, Local SEO

29/04/2019 By Maurice Smit

De zin en onzin van linkbuilding in 2019

Linkbuilding zin en onzin

Is linkbuilding nog steeds de oplossing om hogerop te komen in Google?

Laat ik maar direct met de deur in huis vallen: ja, inkomende linkjes van andere websites naar die van jou zijn nog steeds van invloed op je ranking in Google. Het belang van het verkrijgen van steeds meer inkomende linkjes, wat linkbuilding wordt genoemd, kan ervoor zorgen dat jouw website hoger komt te staan dan de website van je concurrenten.

Het belang van linkbuilding is, vanwege het alsmaar doorontwikkelen van de kunstmatige intelligentie van Google, echter aan het afnemen. Zeker bij sterk geoptimaliseerde en zeer competitieve zoekwoorden krijgt het aantal inkomende linkjes steeds meer concurrentie van andere factoren.

Bij een goede SEO-strategie draait het steeds meer om het optimaliseren van de content van de website, de technologie achter de website en de mate waarin je grip hebt op je local SEO.

De eerste plaats op Google is inmiddels lang niet altijd degene met de meeste links

Om dit punt te illustreren neem ik je graag mee naar de uiterst lucratieve en uiterst competitieve markt van de kerstpakketten. Een industrie waar in Nederland vele miljoenen in omgaan.

Op 28 april 2019 vergeleek ik door gebruik te maken van de Link Explorer van MOZ, het aantal inkomende linkjes naar de top 10 websites die op die dag op de eerste pagina van Google weergegeven werden voor de zoekterm Kerstpakketten.

Dit zijn de aantallen links die de nummers 1 tot en met 10 tot op die dag hadden verkregen, uitgedrukt per duizend (K).

nr. 1.  1,6 K afkomstig van 290 verschillende sites
nr. 2. 37,7 K afkomstig van 568 verschillende sites
nr. 3. 16,5 K afkomstig van 642 verschillende sites
nr. 4. 11,8 K afkomstig van 479 verschillende sites
nr. 5. 21,7 K afkomstig van 488 verschillende sites
nr. 6. 0,824 K afkomstig van 267 verschillende sites
nr. 7. 0,731 K afkomstig van 167 verschillende sites
nr. 8. 130,4 K afkomstig van 166 verschillende sites
nr. 9. 19,4 K afkomstig van 549 verschillende sites
nr. 10. 18,4 K afkomstig van 351 verschillende sites

Wanneer het aantal verwijzende linkjes de allesbepalende factor zou zijn, dan zou de volgorde van de nummers 1 tot en met 10 er heel anders uit hebben gezien.

De nummer 8 op de pagina zou op basis van het aantal inkomende linkjes riant op plaats 1 van Google moeten staan. Maar dat is niet zo.

De nummer 1 positie wordt ingenomen door een website die veruit het minste aantal verwijzende linkjes heeft van de top 5 getoonde websites.

Relatief weinig inkomende links

Wat verder opvalt in deze lijst zijn de websites op plaats 6 en 7. Ze hebben vergeleken met de andere acht websites relatief weinig inkomende links.

De website van plaats 7 heeft het minste aantal linkjes en ook nog eens komend vanaf het minst aantal verschillende websites. Toch geeft Google de voorkeur aan nummer 7 boven nummer 8 die met ruim 130.400 links echt een enorm aantal inkomende links heeft.

Om hoger in Google te komen hoeven de meeste ondernemers achter deze websites in de top 10 niet de oplossing te zoeken in linkbuilding. Dat zou echt onzinnig zijn.

Heeft linkbuilding nog wel zin in 2019?

Absoluut. Wanneer Google twee gelijkwaardige websites krijgt voorgeschoteld qua inhoud en technische optimalisatie, dan zal de website met de beste linkstructuur hoogstwaarschijnlijk beter scoren in Google.

De kans dat twee websites qua inhoud en optimalisatie echter gelijkwaardig zijn, is klein. Zet dus niet al uw kaarten op linkbuilding.

Een goede website voor ondernemers heeft zeker een aantal verwijzende linkjes nodig. Het juiste aantal hangt af van de online concurrentie en de kwaliteit van de verschillende websites.

Categorie: Local SEO, Lokaal de baas, SEO, Webdesign

04/11/2018 By Maurice Smit

Het organisch bereik van je Facebookpagina is groter dan je denkt

organisch bereik van Facebookpagina is veel groter

Facebook vertelt je lang niet alles over het organisch bereik van je Facebookpagina

Het organisch bereik op Facebook is voor veel marketeers een heet hangijzer. Zeker, in de afgelopen jaren is het bereik ontegenzeggelijk sterk gedaald.

Vraag aan een willekeurige social media expert wat het gemiddelde organisch bereik op Facebook is en je krijgt standaard te horen dat dat maar een paar procent is.

Er zullen zeker vele Facebookpagina’s zijn waarvoor dat geldt. Maar de Facebookpagina’s waar ik direct zicht op heb, bewijzen dat het organisch bereik nog steeds bestaat.

Een gemiddeld organisch bereik van 35 tot 50 procent is voor veel pagina’s nog heel normaal. Uitschieters van boven de 100 procent zijn ook nog steeds realiseerbaar.

Uitschieters van 200 of 300 procent, zoals vroeger regelmatig gehaald werden, zijn tegenwoordig echter zeer zeldzaam.

Dat komt deels doordat Facebook een andere methode is gaan gebruiken voor het tellen van het aantal weergaves. Maar het is overduidelijk dat Facebook het organisch bereik heeft teruggeschroefd.

Organisch bereik op Facebookpagina van Rockanje aan Zee

Eind 2012 lanceerde ik mijn eerste Facebookpagina, Rockanje aan Zee. Het werd mijn eerste kennismaking met het algoritme van Facebook.

De aanwas van volgers nam in die tijd sterk toe en werd vrijwel volledig organisch gecreëerd door het plaatsen van voor de volgers interessante content. De Facebookpagina heeft nu, oktober 2018, bijna 3900 volgers.

In 2016 werd er tijdens de Social Media Week Rotterdam al volop gediscussieerd over het gebrek aan organisch bereik. Het verbaasde mij zeer omdat de statistieken van mijn pagina het tegendeel bewezen. Ik schreef er toen direct een stukje over en gaf tips.

Hoewel dat stukje nog steeds van waarde is, zie ik nu niet snel meer een organisch bereik van 983,5 procent terug.

Vreemde praktijken op de Facebookpagina

Organisch bereik FacebookDe volgers van Rockanje aan Zee volgen de pagina omdat ze de berichten die ze te zien krijgen ook waarderen. Het aantal interacties met de berichten is gewoon goed.

Het is helemaal niet gek dat een goed presterend bericht zomaar 25 keer wordt gedeeld en zomaar 100-200 likes krijgt. Het bericht van 25 september bereikte zo 4.235 mensen. Een organisch bereik van bijna 110 Procent. Zonder enige vorm van promotie.

Maar nu wordt het raar.

Wanneer we naar de statistieken kijken van de afgelopen 5 berichten, zie bovenste foto, dan valt het laatst geplaatste bericht bovenaan direct op. Dat heeft volgens Facebook maar 196 mensen weten te bereiken.

Wat is daar zo raar aan?

Dit is niet zomaar een bericht. Het is namelijk een gedeeld bericht. Die lijken de laatste tijd helemaal geen organisch bereik meer te krijgen. Ik zeg lijken, want deze cijfers kloppen niet.

Het is of een bug in het algoritme, of Facebook die de boel bewust misleidt.

Het organisch bereik op Facebook is veel hoger dan weergegeven

Naast de Rockanje aan Zee pagina beheer ik voor klanten meerdere Facebookpagina’s.

Onlangs maakte ik voor de Facebookpagina van de regionale glashandel een bericht over speciale ruiten die hij enkele jaren geleden voor het Bezoekerscentrum Tenellaplas in Rockanje mocht plaatsen.

Het bericht was zo uitgedacht dat het ook zou passen binnen de verhaallijn van Rockanje aan Zee.

Op vrijdagochtend werd het bericht geplaatst op de pagina van de glashandel. We zijn net begonnen met het paginabeheer en de pagina had op dat moment net iets meer dan 50 volgers. Dat het bericht op zaterdagochtend maar 35 mensen had weten te bereiken, daar kijk je dan niet van op.

Facebook organisch bereik RAZVervolgens deelde ik die ochtend het bericht met de volgers van Rockanje aan Zee. Met een paar duizend volgers en een extra verhaaltje boven het bericht hoop je zo de glashandel wat meer bekendheid te geven onder het grote publiek.

Twee dagen later had het gedeelde bericht volgens de statistieken van Rockanje aan Zee slechts 196 mensen bereikt.

Wel hadden 102 mensen op de foto’s geklikt en had het bericht toch nog 31 likes gekregen. Dat is onverklaarbaar veel voor een bericht met 196 bereikte mensen.

De laatste tijd zie ik wel vaker vreemde aantallen in de statistieken bij gedeelde berichten. Soms is het aantal interacties hoger dan het aantal bereikte mensen. Dat kan volgens mij niet kloppen.

Facebook organisch bereik JGDe pagina van de glashandel gaf uitsluitsel.

Het bericht was maar een keer gedeeld dus dat kon alleen maar door Rockanje aan Zee zijn. Volgens de statistieken van de glashandel had het bericht maar liefst 1608 mensen bereikt.

Die aantallen moeten van de Facebookpagina van Rockanje aan Zee komen. Dat is de enige pagina die het bericht had gedeeld.

Dat aantal ligt ook veel meer in lijn met de aantallen die normaal vrij makkelijk op Rockanje aan Zee worden gehaald. Waar die absurde 196 vandaan komt, blijft een raadsel.

Facebook heeft vele tekortkomingen. Maar goed geplande berichten die aansluiten bij wensen en interesses van je volgers kunnen ook nu nog een mooi organisch bereik verkrijgen.

Zelfs wanneer Facebook je vertelt, dat dat niet zo is.

Categorie: Facebook, Facebook Marketing

17/10/2018 By Maurice Smit

180 advocatenkantoren in Rotterdam onder de loep genomen

180 advocatenkantoren Rotterdam

Wat 180 advocatenkantoren in Rotterdam je kunnen leren over het optimaliseren van je lokale vindbaarheid

In november van 2017 publiceerde we de casestudy local marketing – Advocaat Rotterdam. De reden dat we destijds voor advocatenkantoren hebben gekozen, is heel eenvoudig. Door het enorme aanbod aan advocatenkantoren in Rotterdam is de impact van local marketing en local SEO snel inzichtelijk te maken.

Wat opgaat bij het goed vindbaar zijn in de lokale zoekresultaten voor advocatenkantoren in Rotterdam, gaat ook op voor alle bedrijven en organisaties in Nederland die het grootste gedeelte van hun omzet uit de regio halen.

In de eerste casestudy hebben we al aangetoond dat bij een wandeling van net iets meer dan een kilometer, de zoekresultaten op de eerste pagina van Google enorm kunnen verschillen. Dat is een gevolg van het algoritme van Google.

Bij het vertonen van lokale zoekresultaten maakt Google onder andere gebruik van de afstand van de zoeker tot aan het volgens Google meest prominente bedrijf of kantoor voor die zoeker. Wanneer twee bedrijven door Google als even prominent worden beschouwd, dan zal het dichtstbijzijnde bedrijf als eerste worden getoond.

Uitbreiding van het onderzoek naar 180 advocatenkantoren

Voor deze tweede casestudy hebben we ons onderzoeksveld verder uitgebreid.

In eerste instantie hebben we op 40 kilometer buiten Rotterdam in meerdere sessies gegoogeld. We maakten daarbij gebruik van de zoekterm ‘advocaat Rotterdam’ en variaties op die zoekterm. Op die manier konden we de relatieve afstand als ranking factor in Google vrijwel elimineren.

Zo kregen we meer inzicht in hoe Google de 180 advocatenkantoren beoordeelt op prominentie.

We noteerden eerst de advocatenkantoren die in de drie lokale resultaten op de eerste pagina van Google op de laptop naar boven kwamen. Vervolgens klikten we door via Meer plaatsen naar Google Maps om daar nog meer advocatenkantoren te vinden.

Daarnaast hebben we voor dit onderzoek twee routes in de stad gereden en gelopen. We reden vanaf het Marconiplein naar de Euromast, de Erasmusbrug en de Van Brienenoordbrug. We liepen op de warmste dag van het jaar een route vanaf het Hofplein naar het Rodezand en de Pim Fortuynplaats met als eindpunt de Veerhaven.

Op verschillende locaties herhaalden we dezelfde zoekacties met dezelfde zoektermen op een smartphone. Daarbij gebruikten we de iOS Google App op een iPhone 6.

Op die manier vonden we diverse advocatenkantoren die niet eerder in Google naar boven waren gekomen bij onze sessies vanaf locaties buiten Rotterdam. Kennelijk vond Google ze daar niet prominent genoeg voor.

Uiteindelijk hebben we 180 advocatenkantoren opgenomen in ons onderzoek. Een mooi maar volledig willekeurig aantal. Met een dekkingsgraad van bijna 53% van alle advocatenkantoren in Rotterdam echter meer dan representatief genoeg om conclusies te kunnen trekken.

Hoe scoren de 180 advocatenkantoren in Rotterdam?

Het optimaliseren van de lokale online vindbaarheid van een bedrijf of kantoor, wat local SEO wordt genoemd, is nog niet zo heel bekend in Nederland. Het is dan ook niet zo vreemd om te ontdekken dat vrijwel geen enkele van de 180 advocatenkantoren hun online aanwezigheid voor 100% heeft geoptimaliseerd.

Daarbij hebben we het over optimaliseren van de Google Mijn Bedrijf-vermelding* (verder GMB-vermelding) in combinatie met de website van het advocatenkantoor.

De cijfers

Aan de hand van een aantal cijfers zullen we hier wat dieper op ingaan.

1.
1 van de 180 advocatenkantoren in Rotterdam
Om gevonden te kunnen worden in de lokale vermeldingen op de eerste pagina van Google is het een absolute voorwaarde dat je onderneming in Google Maps te vinden is. We ontdekten een kantoor dat helemaal geen Google vermelding had.

Ondanks een mooi koperen naambordje aan de muur en een eigen website had Google geen bedrijfsvermelding aangemaakt.

Bij een ander kantoor had Google Maps bij het scannen van de straat weliswaar een naambordje aan de muur gevonden, maar wist het niet wat voor een bedrijf daar zat. Dat resulteerde weliswaar wel in een Google vermelding, maar dan een van de straatlocatie en niet van het advocatenkantoor dat zich daar gevestigd heeft.

Het gevolg is dat beide advocatenkantoren niet via Google zoeken of Google Maps terug te vinden zijn.

Een advocatenkantoor, of ieder ander bedrijf, dat niet in Google Maps te vinden is, loopt onherroepelijk omzet mis. Zeker in het geval van advocaten. Per maand wordt er meer dan 1000 keer online naar een advocaat in Rotterdam gezocht (cijfers van Google Ads).

Daar moet je toch heel wat netwerkborrels voor aflopen om hetzelfde aantal mensen te kunnen bereiken.

Bovendien zijn mensen die online op zoek gaan naar een advocatenkantoor meestal dichtbij het daadwerkelijk inhuren van een advocaat. Er moet immers al wat gaande zijn voordat je online op zoek gaat naar een advocatenkantoor. Dat doe je niet zomaar.

Google Posts

Mensen die via Google zoeken naar een advocatenkantoor zijn op zoek naar informatie. Google biedt bedrijven de mogelijkheid om via posts in de GMB-vermelding, direct de aandacht te vangen van de zoeker.

Mits goed ingezet kunnen deze Google Posts extra cliënten opleveren. In ons onderzoek hebben we echter maar één advocatenkantoor gevonden dat een post had geplaatst.

2.
2 van de 180 advocatenkantoren in Rotterdam
Een absolute basis bij het optimaliseren van local SEO is het 100% invullen van alle basisgegevens die Google vraagt voor de GMB-vermelding. Voor ons onderzoek hebben we de Google Mijn Bedrijf-vermeldingen van 180 advocatenkantoren bekeken. Daarbij vonden we slechts twee advocatenkantoren die de basisgegevens voor 100% hadden ingevuld.

Dat is overigens niet iets dat we alleen bij advocatenkantoren zien. Google is constant bezig met maken van aanpassingen aan de GMB-vermelding. Die aanpassingen kunnen inhouden dat er plots extra informatie moet worden toegevoegd aan de basisgegevens.

Als er echter niemand is die verantwoordelijk is voor het Google Mijn Bedrijf management, dan valt je score in dat geval direct naar 80%. Dat kan ten koste kan gaan van de ranking in Google ten opzichte van ondernemingen die wel een 100% score halen. **

Vragen en antwoorden

14.
14 van de 180 advocaten
Het is tegenwoordig voor iedereen mogelijk om direct in de GMB-vermelding vragen te stellen en antwoorden te geven zonder dat de desbetreffende onderneming of het advocatenkantoor dat in de gaten heeft.

Helaas zijn dat niet altijd even zinnige vragen, maar het is goed om die vragen en antwoorden in de gaten te houden. Er zou daar zomaar een openlijk discussie kunnen ontstaan over uw onderneming op uw eigen bedrijfsvermelding in Google. Zonder dat u er van af weet.

Ook kom het voor dat mensen op die plaats directe hulpvragen stellen. Wanneer je daar niet op reageert, kan je dat omzet kosten.

Bij ons onderzoek kwamen we bij 14 van de 180 advocatenkantoren, in totaal 15 vragen tegen. We vonden echter maar 1 reactie van een kantoor.

40.
40 van de 180 advocatenkantoren in Rotterdam
Maar liefst 40 advocatenkantoren maakten op de een of andere manier inbreuk op de terms of service van Google bij het gebruik van hun bedrijfsvermelding. Je zou denken dat Google daar zelf bovenop zit maar dat is veelal (nog) niet het geval.

Bij inbreuken moet je in dit geval denken aan extra toevoegingen aan de officiële naam van het kantoor.

Staat een kantoor bijvoorbeeld officieel ingeschreven als Smit Advocaten en staat er in de GMB-vermelding ‘Smit Advocaten Rotterdam – Internet jurist’ dan valt dat onder SPAM. Bovendien kunnen extra toevoegingen een inbreuk op de terms of service van Google opleveren.

Reviews en reacties

Een andere vorm van inbreuk op de terms of service van Google die we regelmatig gezien hebben, is het misbruik bij reviews.

Reviews hebben weliswaar een steeds kleinere rol bij het ranken in Google, maar het speelt natuurlijk wel een rol bij het kiezen van een advocatenkantoor. We ontdekten dat werknemers van een kantoor onder hun eigen naam reviews schreven over hun eigen advocaten. Niet echt handig en bovendien misleidend.

In totaal vonden we bij alle 180 advocatenkantoren maar liefst 377 reviews. Opmerkelijk daarbij was dat we een kantoor tegenkwamen dat goed was voor bijna 20% van alle reviews. Een zeer onwaarschijnlijk hoog aantal.

Reageren op reviews blijkt nog een moeilijk iets te zijn voor de advocaten. We vonden slechts 82 reacties op al die reviews. Haal je daar de 72 reacties vanaf van het eerder omschreven kantoor, dan blijven er nog maar tien reacties over.

Google zelf heeft aangegeven dat het reageren op reviews een klein beetje helpt in de ranking van je GMB-vermelding. Dat zouden dus meer advocatenkantoren kunnen gaan doen. ***

61.
61 van de 180 advocatenkantoren in Rotterdam
Google heeft er baat bij dat de door Google aangeboden informatie zo compleet mogelijk is. Dat doen zij onder andere door zelf bedrijven op Google Maps te zetten. Dat wordt mede mogelijk gemaakt door het rond laten rijden van camerawagens.

De verkregen opnames worden vergeleken met de gegevens die Google voor die locaties online kan vinden. Vinden ze een match en is er voor die locatie nog geen bedrijf geregistreerd op Google Maps, dan maakt Google zelf een ongeverifieerde GMB-vermelding aan.

Zo zijn er in Nederland duizenden bedrijven en kantoren die ongeverifieerd op Google te vinden zijn.

In ons onderzoek ontdekten we dat maar liefst 61 van de 180 advocatenkantoren hun GMB-vermelding niet hebben geclaimd. Daarmee laten ze een enorme kans liggen op het ontvangen van meer cliënten.

Zeker in gebieden waar de concentratie van advocatenkantoren hoog is en de concurrentie wel hun local SEO op orde heeft.

Foto’s

91.
91 van de 180 advocatenkantoren in Rotterdam
Bij 91 van de 180 advocatenkantoren is de enige foto op de GMB-vermelding de foto van Google Street View. Zelfs bij geclaimde vermeldingen komt dat nog veel voor. Dat komt niet erg professioneel over. Foto’s zijn juist een geweldige mogelijkheid om het kantoor te profileren.

Bovendien ziet Google graag relevante foto’s. Het is niet voor niets dat er in het Google Mijn Bedrijf-account veel aandacht wordt gegeven aan fotobeheer.

180 websites van advocatenkantoren

Van alle 180 advocatenkantoren die we meenamen in dit onderzoek hebben we ook gekeken naar de bijbehorende websites.

Het uiterlijk en de professionele uitstraling van de 180 websites die we hebben bekeken is in het algemeen behoorlijk goed te noemen. Er is op dit gebied een hele grote middenmoot met enkele uitschieters naar boven en enkele websites die echt niet meer van deze tijd zijn.

Uiterlijk en uitstraling hebben echter weinig invloed op de vindbaarheid van de website en de bijbehorende GMB-vermelding.

De kwaliteit van de content en de mate van optimalisatie van een website zijn echter wel van invloed op de ranking van de GMB-vermelding in de lokale zoekresultaten en de ranking van de website zelf.

Zeker bij advocatenkantoren met meerdere vestigingen is er nog een enorme stap te maken met betrekking tot local SEO.

63.
63 van de 180 advocatenkantoren in Rotterdam
Een ding viel tijdens het langsgaan van al die websites echt op. Maar liefst 63 van de 180 advocatenkantoren vermelden op hun website niets over het cookiebeleid of een privacyverklaring.

Het heeft hoogstwaarschijnlijk geen invloed op de ranking in Google van die advocatenkantoren, maar zeer opmerkelijk is het wel.

90.
90 van de 180 advocatenkantoren
Wat zeker wel van invloed kan zijn op de ranking in Google is het gebruik van HTTPS: in plaats van HTTP: bij het hosten van een website. Een website met HTTPS: kunt u herkennen aan het welbekende slotje in het browservenster.

HTTPS: is een veiligheidsprotocol dat moet voorkomen dat buitenstaanders mee kunnen kijken wanneer iemand op uw website iets invult. Zelfs wanneer er op een website geen invulvelden te vinden zijn, dan nog geeft Google de voorkeur aan websites met HTTPS: boven HTTP: .

Maar liefst 90 van de 180 advocatenkantoren maakten voor hun website nog geen gebruik van HTTPS:.

Conclusie

De online vraag op Google naar advocaten en advocatenkantoren is groot. Er zijn echter nog maar weinig advocatenkantoren die optimaal gebruik maken van de vele instrumenten die hen ter beschikking staan.

In onze ervaring verschillen zij daarin maar weinig van andere bedrijfstakken en andere ondernemingen door geheel Nederland en daarbuiten. Op het gebied van local marketing en local SEO zijn nog flinke stappen te maken bij het vinden van nieuwe cliënten.

Daar helpen wij je graag bij.

* In America wordt dit het Knowledge panel genoemd dat via het Google Mijn Bedrijf-account wordt beheerd. * *In Nederland noemt Google het zelf het Kennisvenster of lokaal bedrijfsprofiel. Die naam wordt echter zelden gebruikt. Er wordt hier gebruik gemaakt van GMB-vermelding of Google bedrijfsvermelding of bedrijfsvermelding in Google.

** Voor klanten van onze Local Marketing abonnementen houden we dit soort wijzigingen constant in de gaten. Bij eventuele wijzigingen van Google passen we de bedrijfsvermeldingen direct aan. Zo blijven de bedrijfsvermeldingen altijd 100% ingevuld en de voorsprong op de concurrenten hierin behouden.

*** Voor klanten van onze Local Marketing abonnementen reageren we onder andere op reviews en houden we zicht op de vragen & antwoorden op de GMB-vermelding. Reageren op reviews en het beantwoorden van vragen is voor een buitenstaander die minder emotioneel betrokken is bij de onderneming, vaak makkelijker.

Categorie: Content Marketing, Google Mijn Bedrijf, Local marketing, Local SEO Tags: Advocatenkantoren

14/06/2018 By Maurice Smit

Google Mijn Bedrijf checklist voor het instellen van je account

Google Mijn Bedrijf checklist

Update: Google Mijn Bedrijf is sinds november 2021 omgedoopt naar Google Bedrijfsprofiel. Vanaf die datum kun je met een Google-account direct in Google zoeken en Google maps je bedrijfsprofiel managen.

Google Mijn Bedrijf is gekoppeld aan je Google-account

Voordat je van Google Mijn Bedrijf gebruik kunt maken heb je een Google-account nodig. Maak je nu al gebruik van Gmail, YouTube of welke dienst van Google dan ook, dan heb je automatisch een Google-account. De inloggegevens en wachtwoorden zijn voor al je Google-diensten hetzelfde.

Heb je al een Google-account en ben je ingelogd, dan zie je rechtsboven op de homepage van Google, in plaats van ‘Inloggen’, een logo of een foto staan.

Het kan zijn dat je niet ingelogd bent of niet meer weet wat je huidige inloggegevens zijn. Geen paniek. Zoek eerst je inloggegevens op voordat je verder gaat en log in. Lukt dat niet maak dan gewoon een nieuw Google-account aan.

Je kunt geen gebruik maken van Google Mijn Bedrijf zonder een Google-account.

De afbeeldingen die je hier ziet zijn screenshots gemaakt op een laptop. Die beelden zijn wat overzichtelijker dan die van een mobiel. Google Mijn Bedrijf heeft echter ook een Google Mijn Bedrijf app.

Ik raad je aan om die te downloaden op je smartphone. Die is erg handig bij het actief beheren van je Google Mijn Bedrijf account.

De voorbeelden en uitleg die je op deze pagina te zien krijgt, zijn onderhevig aan verandering. Google zou Google niet zijn als er niet constant wijzigingen worden doorgevoerd.

Hoe claim ik mijn bedrijfsvermelding in Google Mijn Bedrijf?


De snelste manier om je bedrijfsvermelding te claimen bij Google Mijn Bedrijf is via de aanmeldpagina. Via het invullen van je bedrijfsnaam in Google Maps kom je daar met een paar klikken extra ook terecht.
Naam bedrijf op Google Mijn Bedrijf
Vul hier de naam van je bedrijf in, in het invulveld. Google heeft van de meeste bedrijven al een bedrijfsvermelding aangemaakt. Bij het invullen van je naam worden de bedrijven weergegeven die het meeste op jouw naam lijken volgens Google.

Mocht je jouw bedrijf voorbij zien komen, klik die dan aan om te claimen. Zo voorkom je dubbele vermeldingen van je bedrijf die nadelig kunnen zijn voor je vindbaarheid.

Heb je een bedrijfsnaam ingevuld die Google nog niet kent dan klik je vervolgens op het venster Maak een Bedrijf met deze naam en daarna op volgende. (Lokaal de Baas is een fictief bedrijf)
Google Mijn Bedrijf - Is dit je bedrijf?
Nadat je op volgende hebt geklikt is het mogelijk dat Google je alsnog een bedrijfsnaam voorschotelt als mogelijk zijnde jouw bedrijf. Maak je keuze en klik dan op volgende.

Adres en levergebied

Google Mijn Bedrijf vestiging adres
Uiteraard zijn naast de naam van je bedrijf, ook de adresgegevens van belang voor Google. Al was het alleen maar om te kunnen verifiëren dat je bedrijf echt bestaat. Vul deze gegevens daarom helemaal correct in.
Google Mijn Bedrijf vestiging adres op locatie
Wanneer je met je bedrijf mensen op locatie helpt, dan vink je het vakje aan Ik lever goederen en services aan mijn klanten. Wil je liever niet dat mensen je adres op Google kunnen zien dan klik je op Mijn adres verbergen.

Zijn beide voor jou niet van toepassing, klik dan op volgende. Heb je echter een vinkje gezet in een van de vakjes, dan krijg je eerst nog een paar keuzes voordat je verder kunt.
Google Mijn Bedrijf Bezorggebied
Nadat je op volgende hebt geklikt moet je een keuze maken in Bezorggebied. Klik daarna weer op volgende.
Google Mijn Bedrijf bezorggebied regio
Door Google te vertellen hoe en waar jij jouw goederen en diensten levert, stel je Google in staat om je bedrijfsvermelding buiten jouw vestigingsplaats te vertonen.

Wanneer Google jouw bedrijf als een prominent bedrijf beschouwt en je jouw website op orde hebt, dan kan dat zeker voorkomen.

Soort bedrijf

Google Mijn Bedrijf soort bedrijf - relevantie
Op basis van je bedrijfsnaam is het meestal niet direct af te leiden wat voor een soort bedrijf je voert. Daarom moet je in je Google Mijn Bedrijf vermelding opgeven onder welk trefwoord jouw bedrijf valt.

Nu zijn de keuzes die je kunt maken helaas niet altijd toereikend. Zoek dan de categorie die het dichtst bij jouw activiteiten aansluit. Bij het instellen van je vermelding kun je één categorie opgeven.

Nadat je bedrijf is geverifieerd kun je meerdere categorieën toevoegen als je dat wilt. Vanuit het oogpunt van Local SEO is dat zeker aan te raden.

Connecties maken

Google Mijn Bedrijf informatie connecties
Tenzij je alleen maar je Google Mijn Bedrijf wilt claimen zodat niemand anders dat kan doen, vul je altijd je telefoonnummer en website-adres in. Uit de statistieken van onze klanten van het Local Marketing abonnement blijkt dat mensen graag van deze gegevens gebruik maken.

Mensen klikken via de gegevens van je bedrijfsvermelding door naar je website of ze bellen je direct op vanaf hun mobiel. Zonder deze gegevens loop je heel wat aandacht en klanten mis.

Google Mijn Bedrijf verifiëren

Connectie Google Mijn Bedrijf
Om alles uit je Google Mijn Bedrijf account te halen is het noodzakelijk dat je jouw bedrijf laat verifiëren. Alleen dan krijg je volledige toegang tot alle functies en mogelijkheden die Google Mijn Bedrijf biedt.
Google Mijn Bedrijf Verifiëren
In de meeste gevallen wil Google een briefkaart met een verificatiecode sturen naar het vestigingsadres van je bedrijf. Daarmee controleert Google of het door jou opgegeven adres ook daadwerkelijk de locatie is van jouw bedrijf en of jij wel de eigenaar bent.

Het zal echt niet de eerste keer zijn dat iemand een poging doet om een bedrijf te claimen dat helemaal niet van hem of haar is.

Een enkele keer zie je hier de optie om via de telefoon direct een verificatiecode doorgebeld of ge-sms’t te krijgen. Dat moet dan wel gebeuren op een telefoonnummer dat verbonden is aan jouw bedrijf.
Briefkaart GMB
Je krijgt de mogelijkheid aangeboden om op een later tijdstip je bedrijf te verifiëren. Het is beter om dit gelijk te doen want je kunt na het invullen van alle gegevens meestal toch niet verder.

Pas nadat je bedrijf geverifieerd is krijg je volledige toegang tot alle mogelijkheden in je Google Mijn Bedrijf account. Nadat het verificatieproces is afgerond worden je gegevens gepubliceerd.

Wanneer je de briefkaart binnen hebt gekregen met je verificatiecode, dan kun je via de link op de briefkaart naar de Google-pagina waar je de code moet invoeren. Ook kun je via je Google Mijn Bedrijf account de verificatie afronden.
Google Mijn Bedrijf Contactpersoon
Als je daar prijs op stelt, dan kun je ook een naam of code toevoegen op de briefkaart. Wanneer ik voor klanten hun bedrijf ga claimen, dan zet ik daar steevast mijn naam bij.

Op die manier lopen we minder de kans dat het kaartje van Google voor reclame wordt aangezien. Bovendien komt de briefkaart binnen op hun adres en niet op dat van mij.

Google Mijn Bedrijf website

Google Mijn Bedrijf Website
Als het goed is dan heb je onder het kopje connecties maken al je website ingevoerd. Google biedt de mogelijkheid om een gratis website aan te maken.

Deze optie is vooral in het leven geroepen om mensen in ontwikkelingslanden of mensen zonder budget de optie te geven om toch iets van een website te hebben.

Mocht je enigszins budget hebben, kies dan niet voor deze optie. Een eigen website biedt veel meer mogelijkheden en is op vele fronten beter.

Wanneer je die optie aanklikt dan wordt op basis van de door jou ingevoerde gegevens automatisch een website aangemaakt. Die website is niet groter dan een pagina. Je kunt die pagina zelf nog enigszins aanpassen.

Heb je al een website of wil je sowieso geen Google-website, klik dan door via Nee bedankt.

Google Mijn Bedrijf dashboard

Google Mijn Bedrijf Dashboard
Nu ben je klaar met het registratieproces word je doorverwezen naar het Google Mijn Bedrijf dashboard. Vanaf het dashboard heb je toegang tot alle opties en informatie die Google je geeft.

Je vermelding is nu voor 30% ingevuld. Door het toevoegen van alle informatie die Google je hier vraagt, kun je jouw vermelding op 100% krijgen.

Stop niet met het opgeven van informatie totdat je die 100% hebt bereikt. Dat is een belangrijke ranking-factor voor je lokale vindbaarheid.

Zodra je de verificatiecode binnen hebt gekregen en ingevoerd, worden al je gegevens gepubliceerd in Google.

Maak er een gewoonte van om regelmatig in te loggen op je Google Mijn Bedrijf dashboard. Google kan zonder waarschuwing vooraf, nieuwe informatie van je verlangen om jouw vermelding op 100% te houden.

Zo zijn bijvoorbeeld in het tweede kwartaal van 2018 weer beschrijvingen van je bedrijf toegevoegd aan je bedrijfsvermelding. Bedrijven waarvan de beschrijving van het bedrijf niet zijn toegevoegd, zijn teruggezakt naar 80%. Dat wil je echt voorkomen.

Zorg dat er iemand verantwoordelijk wordt gemaakt voor het Google Mijn Bedrijf management. Mocht je daar hulp bij willen hebben, dan kunnen wij dat voor je verzorgen.

Categorie: Google Mijn Bedrijf, Local marketing, Starters

08/06/2018 By Maurice Smit

Een Google-account aanmaken in 5 stappen

Hoe maak je een Google-account aan?

Iedere dienst van Google waarbij je moet inloggen met een gebruikersnaam en wachtwoord is automatisch ook een Google-account. Wanneer je bijvoorbeeld al gebruik maakt van een Gmail account, dan zijn die inloggegevens ook de inloggegevens van je Google-account.

Om van Google Mijn Bedrijf gebruik te kunnen maken, is het noodzakelijk om eerst een Google-account aan te maken.

Maak je tot nu toe op geen enkele manier gebruik van welke Google-dienst dan ook, dan is het aanmaken van een Google-account een fluitje van een cent.

De foto’s die je hier ziet kunnen per browser iets afwijken van wat je daadwerkelijk op je scherm te zien krijgt. Dat kan ook met je instellingen en cookies te maken hebben. Bovendien zijn het foto’s afkomstig van een laptop en niet van een mobiel. Op een smartphone is de procedure vrijwel identiek maar ziet het er gewoon net even anders uit.

Stap 1. Open Google

Inloggen Google account
 
Wanneer je niet bent ingelogd, dan zie je rechtsboven op de pagina van Google de knop om in te loggen. Klik daar op inloggen.

Vervolgens verschijnt dit veld:
Inlogveld Google account

Stap 2. Klik op Account maken

Je hebt immers nog geen inloggegevens en je wilt een nieuw account aanmaken. Nu opent zich het volgende veld:

Stap 3. Vul alle benodigde gegevens in

De naam en de achternaam die je hier invult hoeven niet persé jouw eigen naam te zijn. Het mag natuurlijk wel maar een fantasienaam kan ook. Gebruik liever niet je bedrijfsnaam. Dat kan mogelijk verwarring opleveren bij het gebruik.

Afhankelijk van de instellingen van je browser zie je hier als eerste staan dat je een Gmail-account kunt aanmaken of dat je een eigen bestaand e-mailadres kunt gebruiken. Beide opties bieden je de mogelijkheid om te switchen tussen die twee mogelijkheden. Je bent helemaal vrij in je keuze.

Kies vervolgens je wachtwoord en bewaar beide inloggegevens op een veilige plaats waar je zelf makkelijk bij kan.

Klik op Volgende. Daarmee kom je op de welkomstpagina van je Google-account.

Welkom bij Google

Stap 4. Vul ook hier de gegevens in

Op deze pagina heb je de mogelijkheid om optioneel je telefoonnummer en een tweede e-mailadres in te voeren. Google gebruikt die om jou te attenderen op mogelijke inbreuk in je account door derden. Ik raad je aan om dit te doen.

Ook als jij je wachtwoord kwijt bent dan kan Google via deze gegevens je helpen om weer toegang te krijgen tot je account.

De leeftijdscheck is nodig om te voorkomen dat jongeren onder de 16 jaar, ongeoorloofd een Google-account aanmaken. Nu is er niemand die controleert of je jouw leeftijd wel goed invult. Je weet echter nooit wat de toekomst brengt en waar Google nog mee komt. Je eigen geboortedatum is dan toch echt het makkelijkst om te onthouden.

Het is een beetje wazig waarom je het geslacht in moet vullen. In het keuzemenu heb je diverse opties. Dat blijft niet beperkt tot man of vrouw. Je moet wel een keuze maken anders kan je niet verder met registreren.

Wanneer je alles hebt ingevuld, klik je op volgende en kom je op de Privacy- en voorwaardenpagina.

Privacy voorwaarden Google

Stap 5. Privacy-instellingen wijzigen

Stap 5.
Na 25 mei 2018 ontkomen we er niet meer aan om overal onze privacy- en cookie-instellingen te beheren.

Wanneer je via de ronde blauwe knop naar beneden scrolt en alles doorleest, kom je vanzelf onderaan de pagina. Daar heb je de keuze om de twee lege velden direct aan te klikken en door te gaan, of via meer opties je instellingen aan te passen.

Privacy akkoord google account

De lijst met cookies en gegevens die Google standaard van je onthoudt is vrij fors. Wellicht wil je via meer opties een aantal cookies uitzetten. Daarna moet je de twee lege akkoordvinkjes aanklikken. Klik daarna op de knop account maken.

Privacy Google Account aanmaken

Als alles goed is gegaan ben je nu terug op de homepage van Google. Rechtsboven zie je dan een rondje waarachter jouw Google-account zich schuilhoudt.

Welkom bij je Google-account

Mocht je behoefte hebben om je privacy-instellingen later te veranderen, dan kan dat altijd nog. Nu kun je verder gaan met het claimen van je bedrijfsgegevens in Google via Google Mijn Bedrijf.

Categorie: Google Mijn Bedrijf

08/06/2018 By Maurice Smit

Wat is storytelling en hoe zet je het zakelijk in voor jouw bedrijf?

Wat is Storytelling -Hero's Journey

Wat is storytelling?

Storytelling is de basis van iedere succesvolle contentmarketingstrategie. Er zijn drie belangrijke basisvoorwaarden om van storytelling een succes te maken binnen je bedrijf:

1. Je verhalen zijn vooral geen zelfpromotie maar gericht op de behoeftes van de klant.

2. De content sluit aan bij de emotionele belevingswereld van jouw publiek. Dit wordt het narratief genoemd.

3, De verhalen die je vertelt, bieden antwoorden en oplossingen op vragen en problemen waar jouw klanten tegenaan lopen. Of ze zorgen voor afleiding en vermaak waardoor je mensen aan je weet te binden.

Zoveel mogelijk content publiceren omdat dat nu eenmaal moet, is geen storytelling en is de grootste fout die je maar kunt maken.

Verhalen vertellen zit in ons DNA

Toen mijn neefje nog een kleuter was, kreeg hij op zijn verjaardag de grootste doos Playmobil® die er op dat moment te koop was.

Nadat zijn bereidwillige ooms de doos hadden uitgepakt en de boerderij hadden opgezet, pakte mijn neef een poppetje en een koe in zijn handen en liep er mee naar de bank.

Daar ging hij dan lekker spelen. Helemaal ondergedompeld in zijn eigen wereldje. Hij had die enorme boerderij echt niet nodig. Hij maakte gewoon zijn eigen verhaaltje.

Dat hebben we allemaal gedaan als kleine kinderen. Verhalen zitten immers in ons DNA.

Nog lang voordat de eerste mensen überhaupt konden schrijven vertelden we elkaar al verhalen. Zittend rond een kampvuur deelden we zo elkaars kennis, ervaringen en sterke verhalen.

Verhalen zijn een onlosmakelijk onderdeel van wie wij zijn als mens.

Wat is de kracht van storytelling?

storytelling met significant objects project

De Amerikaanse journalisten Rob Walker en Josh Glenn hielden in 2009 een bijzonder experiment. Met hun Significant Objects experiment toonden zij aan dat een verhaal de waarde van ieder willekeurig object kan vermeerderen.

Voor hun experiment kochten zij 200 willekeurige kleine voorwerpen op rommelmarkten en in tweedehandswinkeltjes. Bij elkaar kostten die voorwerpen niet meer dan $ 250,-.

Vervolgens vroegen zij aan een aantal schrijvers om een kort fictief verhaaltje te schrijven met een voorwerp als inspiratie. Daarna plaatsten ze het voorwerp en het begeleidende verhaaltje op Ebay om het te verkopen.

De opbrengst van hun $ 250,- investering was bijna $ 8.000,-. Een enorm bedrag!

Het was direct duidelijk dat door het toevoegen van goede verhalen, in de beleving van de klant zelfs prullaria tot waardevolle objecten konden worden getransformeerd.

Een goed verhaal verkoopt en je klanten worden er blij van.

Hoe storytelling LEGO® redde van de afgrond

Het jaar 1983 was voor LEGO® een keerpunt in hun geschiedenis. In dat jaar liep het patent af op het maken van de bouwsteentjes. Het duurde dan ook niet lang voordat de eerste Chinese fabrikant met identieke en veel goedkopere steentjes op de markt kwam.

De omzetten van de Deense fabrikant liepen drastisch terug en voor een faillissement werd gevreesd.

De grote ommekeer voor LEGO® kwam door het inzetten van contentmarketing. Door de combinatie van storytelling en de klant zelf letterlijk mee te laten bouwen aan dat verhaal, wist LEGO® de concurrentie te minimaliseren.

De succesvolle combinatie van storytelling, branding en het creëren van omzet, kwam voor LEGO® samen in de The LEGO® movie.
 

 
Wanneer je de trailer bekijkt dan begrijp je ook direct waarom LEGO® al lang niet meer alleen door kinderen wordt gewaardeerd.

Vier jaar nadat de film heeft gedraaid in de bioscopen, zie ik bij het schrijven van dit stukje de trailer voor het eerst. Ik moet eerlijk zeggen dat ik zit te lachen achter mijn laptop. Ik krijg spontaan de neiging om de film te kopen en de poppetjes uit de film te gaan verzamelen.

De totale opbrengst van de film is het astronomische bedrag van een half miljard al gepasseerd. Daar zijn de extra steentjes die door de film zijn verkocht nog niet bij opgeteld.

U ziet het, storytelling is al heel lang geen kinderspel meer. Het kan een belangrijk steentje bijdragen aan uw omzet.

Categorie: Content Marketing, Marketing Tags: Storytelling

05/06/2018 By Maurice Smit

Is jouw Google Mijn Bedrijf vermelding wel 100% in orde?

Google Mijn Bedrijf innoveert in een strak tempo

Google mijn bedrijf - beschrijvingHet Google Mijn Bedrijf platform wordt in een razend tempo voorzien van nieuwe functies.

In de afgelopen maand is naast nieuwe Google Post-formats een oude bekende weer teruggebracht van weggeweest. De beschrijving van je bedrijf.

Je krijgt van Google 750 tekens om in het kort je bedrijf te introduceren.

De aanbeveling van Google is om op deze plaats vooral iets over je bedrijf te vertellen. Dit is niet de aangewezen plaats om direct te verkopen en acties en aanbiedingen te promoten. Daar zijn de Google Posts voor bedoelt.

De beschrijving die je toevoegt zal zichtbaar worden gemaakt in het kennisvenster van jouw bedrijf in Google. Het bied je de mogelijkheid om een stukje storytelling toe te voegen aan je vermelding in Google. Daarmee kun je direct de aandacht van de bezoeker grijpen. Zonder dat ze eerste jouw website of social media profiel moeten bezoeken.

Het is niet toegestaan om URL’s of HTML-code in het beschrijvingsveld te stoppen. Ik heb het getest en het lukt echt niet. Het wordt al geweigerd voordat je het kunt toevoegen.

Zonder beschrijving scoor je geen 100 %

Bedrijfsomschrijving op GoogleEen van de voorwaarden om beter gevonden te worden in Google maps is het hebben van een bedrijfsvermelding die volgens Google voor 100% goed is ingevuld.

Het hebben van een omschrijving van je bedrijf is een van de voorwaarden om aan die 100% te kunnen komen. Als je tot een paar weken gelden nog 100% scoorde maar je hebt nog geen tijd gehad om die beschrijving toe te voegen, dan is je waardering al teruggezakt naar 80%.

Dat gaat ten koste van je Local SEO en geeft jouw directe concurrent de mogelijkheid om je te passeren in de ranking. En dat wil niemand.

Voeg die beschrijving dus zo snel mogelijk toe via Google Mijn Bedrijf. Log daarna regelmatig in in je Google Mijn bedrijf dashboard om te zien of er nog meer wijzigingen zijn.

Voorwaarden waar je beschrijving aan moet voldoen

Google heeft een hele lijst van voorwaarden opgesteld waaraan een omschrijving moet voldoen om goedgekeurd te worden. Het is vooral een lijst van wat je allemaal niet mag. Het meeste is voor de hand liggend als je je bedrijf serieus neemt. Hou je daar dus aan.

Eén voorwaarde is echter wel leuk om er even uit te halen.

We weten zo langzamerhand wel dat de zoekmachine van Google op kunstmatige intelligentie draait. Je kan rustig zeggen dat Google op dat gebied tot een van de koplopers behoort.

Google leest en herkent niet alleen teksten, maar begrijpt ze ook. Wanneer je in Google iets op wilt zoeken en in het zoekvenster typefouten maakt, dan is Google er als de kippen bij om je te vragen of je jouw zoekwoord met de juiste spelling bedoelde.
Google richtlijnen voor beschrijving van het bedrijf

Tot mijn verbazing worden typefouten in de beschrijving tot irrelevante of storende content van lage kwaliteit veroordeeld. Kijk je teksten dus goed na op spelfouten. Anders zet meester Google je misschien wel in de hoek.

Local Marketing abonnement

Ben je klant van een van onze Local Marketing abonnementen, dan hoef je niets te doen. Wij zitten bovenop alle wijzigingen in Google en hebben voor alle leden een beschrijving toegevoegd.

Met het toevoegen van een beschrijving houden wij je vermelding 100% in orde.

Categorie: Google Mijn Bedrijf, Local marketing, SEO Tags: Local SEO

28/05/2018 By Maurice Smit

Harry Potter Wizards en de Ghostbusters rennen door uw buurt in 2018

Augmented reality games

De Pokémon Go rage van 2016 lijkt alweer heel lang achter ons te liggen. De AR-game (augmented reality) zorgde ervoor dat vooral jongeren massaal de straat op gingen om zoveel mogelijk Pokémons te vangen.

Sommige gemeenteambtenaren, verantwoordelijk voor Kijkduin en Scheveningen, krijgen nog steeds de rillingen als ze terugdenken aan de enorme mensenmassa’s die op sommige bijzondere Pokémons afkwamen. Hoewel de hype van Pokémon Go al lang weer voorbij is, kunnen er in 2018 vergelijkbare taferelen ontstaan. En net als met Pokémon Go kun je daar als ondernemer je voordeel mee doen.

Harry Potter Wizards Unite

Harry Potter Wizards Unite
Het bedrijf Niantic Labs, het bedrijf achter Pokémon Go en zijn voorganger Ingress, is bezig met het ontwikkelen van een AR game met dit keer Harry Potter in de hoofdrol.

Harry Potter heeft fans in alle leeftijdsgroepen en het aantal fans van Harry Potter in Nederland is enorm. Wanneer het spel Harry Potter Wizards Unite zal worden gelanceerd dan moeten we er niet gek van opkijken dat hordes aspirant-tovenaars de straten in zullen trekken.

Ghostbusters World

Ghostbusters World game
Sony komt in 2018 uit met een eigen AR-game onder de naam Ghostbusters World.

Op basis van de populaire Ghostbusters films zullen aspirant-spokenjagers in staat zijn om verschillende spoken en monsters te vangen die zich virtueel ophouden in jouw dorp of stad.

Fanatieke fans van Ghostbusters zullen zeker jouw wijk ontdoen van de spoken die zich daar ophouden. De kans dat Ghostbusters World net zo populair zal worden als Harry Potter Wizards Unite of Pokémon Go lijkt mij echter klein.

Het aantal fans van Ghostbusters in Nederland lijkt mij te klein om er een groot succes van te kunnen maken. Tenzij er geweldige nieuwe spelelementen in Ghostbusters world verwerkt zijn.

Google Maps als basis voor AR

Niantic Labs vindt zijn oorsprong in Google. Op basis van Google Maps werd het in 2010 mogelijk gemaakt om aan de hand van de GPS-coördinaten van een locatie, informatie toe te voegen aan de werkelijkheid. Die toegevoegde werkelijkheid (AR) kan zichtbaar worden gemaakt via een smartphone.

Google maakt het developers mogelijk om via het Google Maps platform spellen te ontwikkelen. Daarbij vormt de enorme database aan informatie die Google Maps bevat, de basis.

Wanneer je de belangrijkste locaties in Pokémon Go naast die van het spel Ingress legt, dan zie je dat de belangrijkste locaties in beide spellen identiek zijn. Dat zal in Harry Potter Wizards Unite en Ghostbusters World zeker niet anders zijn. Belangrijke plaatsen waar veel spelers op afkomen zijn in alle spellen gelijk. Dat maakt het dus mogelijk om die nu al te ontdekken.

Voor ondernemers met een fysieke locatie en een beetje fantasie levert dat enorme kansen op. De ondernemers in Kijkduin kijken in ieder geval met heimwee terug naar de gouden Pokémon tijd. Die heeft ze immers heel wat extra omzet opgeleverd.

Categorie: Augmented reality, Local marketing, Pokémon marketing

08/03/2018 By Maurice Smit

De verrassende overeenkomsten tussen websites en tompoucen

Websites en tompoucen

Websites en tompoucen?

Ik ben gek op tompoucen.
Om heel eerlijk te zijn ben ik ook gek op moorkoppen, Bossche bollen, slagroomgebak, hazelnootschuimgebakjes en de appeltaart van mijn moeder.

Maar een lekkere tompouce staat bij mij absoluut in de top drie van de allerlekkerste gebakjes.

Het is natuurlijk niet voor de hand liggend om websites en tompoucen met elkaar te vergelijken. Toch hebben websites en tompoucen in mijn ogen verrassend veel overeenkomsten.

Laat mij je meenemen in de wereld van websites en tompoucen.

De ene tompouce is de andere niet

Als je een liefhebber bent van tompoucen, of welk ander soort gebak dan ook, dan weet je precies waar je moet zijn voor het lekkerste gebakje. Je hebt jouw favoriet bij meerdere winkels uitgeprobeerd en je weet precies wat je bij iedere bakker kunt verwachten.

Zo ontdek je dat het ene gebakje lang niet het andere is, ondanks het feit dat ze er ongeveer allemaal hetzelfde uitzien.

Door de tijd heen bouw je voor jezelf een lijst op van criteria waaraan jouw ideale gebakje moet voldoen. Dat stelt je in staat om het ene gebakje te kunnen onderscheiden van het andere.

Websites en tompoucen zijn daarin niet anders. De ene website is echt de andere niet.

Een website is alleen niet iets dat je voor weinig geld kunt proeven om te ontdekken waarin de ene website verschilt van de andere. Dat maakt het vergelijken van het aanbod moeilijk.

Om te ontdekken waarin de ene website zich onderscheidt van de andere, raad ik je aan om ‘Je website roest meer dan je lief is’ en ‘5 eigenschappen waar je website in 2019 toch echt aan moet voldoen’ te lezen.

Kwaliteit van websites en tompoucen

Mijn ideale tompouce is de traditionele uitvoering van het gebakje. Twee lagen niet te dik bladerdeeg die nog een beetje knapperig zijn.

Tussen de twee lagen bladerdeeg zit een laag romige, gele banketbakkersroom die niet te koud of te warm mag zijn. Bovenop ligt een dun laagje zoete roze fondantglazuur, versierd met een licht zigzaggend, diagonaal streepje banketbakkersslagroom.

Het zijn juist de kleine details waarmee de beste tompoucen zich onderscheiden van de grote massa. Ook al moet je er misschien wat verder voor rijden en meer kosten voor maken, dat heb je er graag voor over.

Wat kan er fout gaan met een tompouce? Verrassend veel eigenlijk. Zelfs de lekkerste tompouce kan door te veel vocht in de lucht of de verkeerde temperatuur in rap tempo in kwaliteit achteruitgaan.

Er is niets zo vervelend als een tompouce waarvan de bovenste laag bladerdeeg zacht is geworden. Bladerdeeg hoort knapperig te zijn, zodat je bij het eten van de tompouce makkelijk een gebaksvorkje kan gebruiken. Bovendien is slap bladerdeeg een stuk minder lekker.

De hele beleving van het eten van de perfecte tompouce kan alleen al door slap bladerdeeg bedorven worden.

Ook hier kun je weer overeenkomsten vinden tussen websites en tompoucen.

Hoe mooi en inhoudelijk sterk jouw website ook is, wanneer jouw website niet geoptimaliseerd is om snel te laden, loopt een bezoek aan je website al snel uit op een teleurstellende ervaring.

De kleinste details kunnen ervoor zorgen dat jouw website langzaam en stroperig wordt.
Dat te grote fotobestanden je website langzaam maken, is algemeen bekend.

Veel minder bekend is dat de kwaliteit van de verbindingskabel die de serverruimte verlaat waar jouw website wordt gehost, van invloed is op de snelheid van laden.

Zo is er een hele waslijst aan kleine details waarin websites onderling van elkaar kunnen verschillen. Kleine verschillen die impact kunnen hebben op de gebruikerservaring van je bezoekers en hoe Google naar jouw website kijkt.

Hou daar rekening mee wanneer jouw website aan vernieuwing toe is. Zeker wanneer je op zoek bent naar een goede website voor ondernemers.

Je ziet het misschien niet aan de buitenkant, maar net als bij tompoucen is de ene website de andere niet.

Categorie: Content Marketing, Webdesign

  • 1
  • 2
  • 3
  • Volgende »

Keaton helpt ondernemers en bedrijven aan meer klanten en extra omzet
Dat is wat wij doen

  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • Twitter
  • YouTube
  • Over ons
  • Reviews
  • Contact
  • Privacyverklaring
  • Algemene Voorwaarden

Keaton Online Marketing © 2023