Optimaliseer uw local marketing voor meer klanten en extra omzet en blijf uw concurrenten lokaal de baas
Wat is Local Marketing?
Local marketing zijn marketingactiviteiten die specifiek gericht zijn op een lokaal- of regionaal publiek. Door het toenemende gebruik van de smartphone heeft local marketing de afgelopen jaren een enorme sprong voorwaarts weten te maken.
Een goed georganiseerde local-marketingstrategie bestaat uit drie elkaar complementerende stappen.
Stap 1. Local SEO
Stap 2. Local social media
Stap 3. Local contentmarketing
Bedrijven die voor hun omzet afhankelijk zijn van klanten uit de regio, doen er verstandig aan om met local marketing aan de slag te gaan.
Van de miljarden zoekopdrachten die Google dagelijks te verwerken krijgt zijn één op de vijf zoekopdrachten lokaal gericht.
Mensen zoeken dus niet naar een willekeurig bedrijf, product of dienst. Ze zoeken meestal naar een bedrijf, product of dienst in een specifieke plaats of regio.
De 3 stappen van een local marketing strategie
Stap 1. Local SEO
Local SEO zorgt ervoor dat uw klanten u online goed kunnen vinden. Zowel thuis achter de computer als op straat bij u in de buurt.
Stap 2. Local social media
Veel social-mediaplatforms spelen steeds beter in op de lokaal zoekende consument. Facebook is daarin de absolute koploper.
Stap 3. Local contentmarketing
Voor veel mensen hebben mensen en verhalen uit de directe omgeving een streepje voor. Daar kunt u door de inzet van de juiste content gebruik van maken. Op die manier zult u sneller een band opbouwen met uw lokale publiek.
Onafhankelijk onderzoek in opdracht van Google wijst uit dat maar liefst 80% van alle mensen weleens gebruik maakt van lokaal gerichte zoektermen.
Uit dat onderzoek blijkt ook dat mensen die online een lokale zoekterm gebruiken, eerder tot een aanschaf overgingen.
Na een lokaal gerelateerde zoekopdracht ging 18% over tot een aanschaf terwijl dat percentage bij een vergelijkbare zoekterm die niet lokaal gericht was daalde naar 7%.
Uw potentiële klant is dus ruim 2,5x eerder bereid om tot een aanschaf over te gaan na een lokale zoekactie op Google dan na een niet -lokaal- gerichte zoekopdracht.
Bovendien neemt ruim 45% van alle mensen binnen 24 uur actie nadat zij op het internet een lokale zoekopdracht hebben uitgevoerd.
In datzelfde onderzoek kwam ook naar voren dat consumenten tijdens het gehele aanschaf proces lokale zoektermen gebruiken.
Informatie fase
Als een potentiële klant nog aan het nadenken is over een eventuele aankoop, worden er lokaal gerichte zoekwoorden gebruikt om nuttige informatie te vinden.
Onderzoek fase
Op het moment dat uw potentiële klant besloten heeft om tot een aankoop over te gaan, zal de klant onderzoek gaan doen naar de verschillende aanbieders en de alternatieven. Ook dan worden er lokaal gerichte zoektermen gebruikt.
Koop fase
Het zal u niet verbazen dat wanneer de keuze eenmaal gemaakt is, dat er op het moment van aankoop wederom gebruik gemaakt wordt van lokale zoektermen.
De fase na de aanschaf
Na de aankoop zal bij eventuele vragen of problemen, online ook gebruik worden gemaakt van lokale zoektermen.
Local marketing optimalisatie
Wanneer u zich vooral lokaal en regionaal richt op het werven en bedienen van klanten, dan doet u er goed aan om uw local marketing te optimaliseren. Optimalisatie van uw local marketing houdt in dat uw onderneming goed vindbaar is wanneer mensen online gaan zoeken.
Uiteraard hebben we het dan over Google. Maar dan wel over local SEO gericht op Google zoeken, Google Maps, en Google Mijn Bedrijf. Maar ook over Siri, Apple Maps, Foursquare, Yelp en TomTom om maar een paar namen te noemen.
De kans is groot dat uw bedrijf al wel een vermelding heeft op een aantal van de hierboven vernoemde websites. Zo heeft Google van de meeste bedrijven zelf al wel een vermelding op Google Maps aangemaakt.
Google geeft aan een vermelding die wel geclaimd is meer waarde dan aan een niet-geclaimde vermelding. Als u niet wilt dat uw concurrentie er met uw klandizie vandoor gaat, claim dan uw eigen vermelding op tijd.
Om er voor te zorgen dat uw bedrijfsvermelding zo hoog en goed mogelijk wordt weergegeven in de lokale vermeldingen, moet uw vermelding worden geoptimaliseerd.
Via het dashboard van Google Mijn Bedrijf heeft u toegang tot al uw bedrijfsgegevens.
Het belang van smartphone’s voor local marketing
Onze smartphone hebben we overal waar we naar toegaan vrijwel altijd bij ons. Door de ingebouwde gps-functies zijn bedrijven als Google en Facebook steeds beter in staat om vast te stellen waar wij zijn.
Bovendien willen zij ons graag bedienen met voor ons nuttige informatie op de plaats waar wij ons bevinden. Dat doen zij mede door gebruik te maken van hun lokale databestanden vol bedrijven en wetenswaardigheden.
Aan de andere kant zijn Google en Facebook de twee allergrootste online platforms waar bedrijven kunnen adverteren. Samen slokken deze twee giganten bijna tachtig procent van alle online-reclamebudgetten op.
Door slim gebruik te maken van uw reclamebudget, kunt u via online adverteren uw klanten heel goed bereiken. Dat kunnen op Facebook lokale advertenties zijn die niet verder komen dan 150 meter gemeten vanaf uw bedrijf. Daarmee zijn bedrijven in staat om mensen die zich in de directe omgeving bevinden, naar zich toe te lokken.
Het belang van local marketing blijft alleen maar toenemen
Om ook op de langere termijn goed vindbaar te blijven is het voor noodzakelijk om uw local marketing regelmatig te verfrissen. De trend naar steeds meer lokaal gerichte zoekopdrachten zal de komende jaren alleen maar toenemen. Dat is niet meer tegen te houden.
Bedrijven die serieus aan de slag gaan met hun online local marketing, zullen daar langdurig van blijven profiteren. Zeker nu Google steeds vaker de nieuwe homepage van uw bedrijf is.
Local marketing in de supermarkt
In de wereld van de supermarktketens wordt ook gebruik gemaakt van de term local marketing. Binnen de context van supermarkten heeft de term echter een heel andere betekenis dan die wij hanteren.
In de wereld van supermarkten is local marketing een vereenvoudiging van de term local store marketing. Je zou het ook kunnen omschrijven als buurtmarketing.
Het komt voort uit de 4 P’s zoals die in de marketinghandboeken gehanteerd worden. Dan hebben we het over de welbekende factoren product, prijs, plaats en promotie.
Winkelketens zoals Jumbo of Plus kunnen per locatie enorm verschillen qua productaanbod. Bepaalde producten zijn nu eenmaal in de ene plaats veel populairder dan in andere delen van het land.
In Friesland worden er bijvoorbeeld meer suikerbroden verkocht dan worstenbroodjes. En in Brabant is dat absoluut andersom. Supermarkten spelen daar natuurlijk op in door het aanbod per locatie te variëren.
Maar ook de prijzen voor dezelfde producten kunnen per locatie, binnen dezelfde supermarktketen, variëren.
Voor het promoten van de lokale supermarkt zal deze graag aansluiting zoeken bij de lokale gemeenschap. Dat kan bijvoorbeeld door het sponsoren van een lokaal sportteam of evenement. Maar ook door, naast de landelijke promotiecampagnes, te adverteren in de regionale dagbladen en sufferdjes.
Hoewel de door ons gehanteerde definitie van local marketing zeker ook van toepassing is op die van supermarkten, sluit de door supermarkten gehanteerde definitie veel beter aan bij local store marketing. Het is in dat kader een heel ander begrip.