Wat is Local SEO?
Local SEO is een marketingstrategie die gericht is op het optimaliseren van de online vindbaarheid van uw bedrijf, in de regio’s waarin u als ondernemer actief bent. Het wordt in het Nederlands ook aangeduid als lokale SEO.
Daarbij worden zowel uw website als uw Google-bedrijfsvermelding geoptimaliseerd voor het beter vindbaar maken in de lokale zoekresultaten.
Hoe weet ik of Local SEO voor mij van toepassing is?
Om te weten of Local SEO voor uw bedrijf of organisatie van toepassing is, gaat u eenvoudig naar het zoekvenster van Google. Daar voert u uw belangrijkste zoekwoorden of uw beroep in.
Ziet u vervolgens in de zoekresultaten, na de eventuele advertenties, een kaart weergegeven met daaronder drie bedrijven, dan is het lokale algoritme geactiveerd.
Wordt er echter op uw scherm een enkel bedrijf getoond, op uw mobiel bovenaan en op uw desk- of laptop rechts, betekent dat ook dat het lokale algoritme actief is.
In beide gevallen is Local SEO van toepassing op het beter vindbaar maken van uw bedrijf of organisatie.
Wat is het verschil tussen SEO en Local SEO?
Het verschil tussen SEO en Local SEO is dat beide zich richten op het optimaliseren van uw vindbaarheid binnen een ander algoritme van Google. Afhankelijk van de zoekvraag die wordt ingevoerd, worden er verschillende algoritmes opgestart.
Standaard algoritme
Bij SEO ligt de focus op het optimaliseren van de vindbaarheid van uw website voor het standaard algoritme.
Daarbij ligt de eerste focus op:
– De kwaliteit van uw content voor de bezoeker.
– De laadsnelheid van uw website.
– De mobielvriendelijkheid van uw website
– Links
Bovenstaande factoren zijn een goed vertrekpunt.
Niemand weet precies hoeveel wegingsfactoren er gehanteerd worden bij het beoordelen en ordenen van alle websites. Naar verluidt loopt dat aantal in de honderden.
Lokale algoritme
Bij Local SEO ligt de focus op het optimaliseren van de vindbaarheid van uw bedrijf voor het lokale algoritme.
Daarbij speelt, naast uw website, ook Google Mijn Bedrijf (GMB) een zeer belangrijke rol. Vanuit uw GMB-account kunt u uw bedrijfsgegevens beheren en optimaliseren van uw Google-bedrijfsvermelding en die op Google Maps.
Bij het optimaliseren van uw website voor het lokale algoritme spelen lokale content elementen ook een belangrijke rol.
Hoe bepaalt Google de positie in de lokale zoekresultaten?
Op de Google Mijn Bedrijf helppagina wordt aangegeven dat er drie elementen zijn die een rol spelen bij het bepalen van de positie van een bedrijf in de lokale zoekresultaten.
Dat zijn:
1. Relevantie
2. Afstand
3. Prominentie
Relevantie
Bij relevantie wordt gekeken naar hoe goed een lokaal bedrijfsprofiel aansluit op de zoekvraag die ingevoerd is.
Door uw eigen Google-bedrijfsvermelding zo goed mogelijk in te vullen, en uw website zoveel als mogelijk te laten aansluiten op relevante vragen die potentiële kopers in uw branche stellen, verhoogt u uw online relevantie.
De kans dat uw bedrijf vervolgens getoond wordt bij de zoekvraag neemt dan toe.
Google bewijst steeds vaker de relevantie van zijn zoekresultaten door middel van arceringen en extra teksten. Dat kan u helpen bij de conversie van bezoeker naar klant.
Afstand
De afstand van uw bedrijf tot aan de fysieke locatie van degene die een zoekvraag invult speelt een rol. Daar heeft u weinig invloed op.
Dit zorgt ervoor dat wanneer u in Rotterdam bijvoorbeeld op zoek bent naar een glashandel, dat u dan geen resultaten te zien krijgt van een glashandel uit Groningen.
Daar zit natuurlijk niemand op te wachten.
Prominentie
De term prominentie, zoals die op de Google Mijn Bedrijf helppagina wordt gebruikt, is een verzamelbak van verschillende factoren die gebruikt worden om een bedrijf te waarderen.
Er worden vier vormen van prominentie aangedragen.
1. Bedrijven worden als prominent neergezet wanneer deze erg bekend zijn. Denk daarbij aan hele bekende merken, winkelketens of beroemde musea. Die krijgen in de lokale zoekresultaten een kleine voorsprong.
2. Een bedrijf kan zijn prominentie ook ontlenen aan de informatie die Google via internet over dat bedrijf heeft verzameld. Consistentie en duidelijkheid van die informatie speelt daarbij een belangrijke rol.
3. Het aantal Google-reviews en de reviewscore kunnen van invloed zijn bij de rangschikking van lokale zoekresultaten.
Onze ervaring is dat het maar zelden gebeurt dat het bedrijf met de meeste en de hoogste scores altijd bovenaan staat in de lokale zoekresultaten. Punt 2 en punt 4 van prominentie spelen ogenschijnlijk een grotere rol dan de reviews.
Dat neemt echter niet weg dat reviews een hele belangrijke rol kunnen spelen bij de vorming van relevantie en de conversie via Google Mijn Bedrijf.
In Google Maps is de reviewscore een zoekmogelijkheid. Een hogere score kan u dus zeker helpen om beter gevonden te worden in Google Maps.
Het gebruik van relevante keywords in uw reviews is in Local SEO absoluut een meerwaarde.
4. De positie van uw website in de organische zoekresultaten speelt mee in het verkrijgen van prominentie. Naast Local SEO blijft SEO van uw website dus ook van belang.
Hoe ziet een effectieve Local SEO strategie eruit?
Een goed opgezette Local SEO strategie omvat:
1. Claimen, optimaliseren en het managen van uw Google Mijn Bedrijf vermelding.
2. Reputatiemanagement door actief om te gaan met online reviews.
3. Het goed vindbaar en relevant maken van uw website voor het lokale algoritme.
Google Mijn Bedrijf
De eerste stap in een effectieve Local SEO strategie is het claimen van uw vermelding op Google Mijn Bedrijf. Google heeft op basis van alle gegevens die zij zelf verzamelen van vrijwel alle bedrijven en instellingen in Nederland, een Google-vermelding gemaakt.
Nadat u uw Google-vermelding heeft geverifieerd, vult u alle velden waar Google om vraagt, volledig en correct in. Google geeft zelf aan wanneer u alle benodigde gegevens heeft ingevuld. Blijf daarmee doorgaan totdat de teller op 100% staat.
Wanneer u eenmaal uw Google Mijn Bedrijf heeft ingesteld, doet u er goed aan om heel regelmatig uw gegevens te controleren.
Zowel mensen die uw vermelding zien, als Google zelf, kunnen informatie op uw Google-vermelding aanpassen, toevoegen of zelfs uw gegevens verwijderen. Dat kan direct een negatieve invloed hebben op uw lokale vindbaarheid.
Daarom is Google Mijn Bedrijf management een belangrijk onderdeel van een succesvolle Local SEO en lokale marketingstrategie.
Website optimalisatie
De tweede stap is het optimaliseren van uw website. Dat begint in eerste instantie met het maken van content waar uw bezoekers naar op zoek zijn.
Mocht u hulp nodig hebben bij dit alles, dan zijn onze local marketing pakketten wellicht iets voor u.