Update: Google Mijn Bedrijf is sinds november 2021 omgedoopt naar Google Bedrijfsprofiel. Vanaf die datum kun je met een Google-account direct in Google zoeken en Google maps je bedrijfsprofiel managen.
Google Mijn Bedrijf is gekoppeld aan je Google-account
Voordat je van Google Mijn Bedrijf gebruik kunt maken heb je een Google-account nodig. Maak je nu al gebruik van Gmail, YouTube of welke dienst van Google dan ook, dan heb je automatisch een Google-account. De inloggegevens en wachtwoorden zijn voor al je Google-diensten hetzelfde.
Heb je al een Google-account en ben je ingelogd, dan zie je rechtsboven op de homepage van Google, in plaats van ‘Inloggen’, een logo of een foto staan.
Het kan zijn dat je niet ingelogd bent of niet meer weet wat je huidige inloggegevens zijn. Geen paniek. Zoek eerst je inloggegevens op voordat je verder gaat en log in. Lukt dat niet maak dan gewoon een nieuw Google-account aan.
Je kunt geen gebruik maken van Google Mijn Bedrijf zonder een Google-account.
De afbeeldingen die je hier ziet zijn screenshots gemaakt op een laptop. Die beelden zijn wat overzichtelijker dan die van een mobiel. Google Mijn Bedrijf heeft echter ook een Google Mijn Bedrijf app.
Ik raad je aan om die te downloaden op je smartphone. Die is erg handig bij het actief beheren van je Google Mijn Bedrijf account.
De voorbeelden en uitleg die je op deze pagina te zien krijgt, zijn onderhevig aan verandering. Google zou Google niet zijn als er niet constant wijzigingen worden doorgevoerd.
Hoe claim ik mijn bedrijfsvermelding in Google Mijn Bedrijf?
De snelste manier om je bedrijfsvermelding te claimen bij Google Mijn Bedrijf is via de aanmeldpagina. Via het invullen van je bedrijfsnaam in Google Maps kom je daar met een paar klikken extra ook terecht.
Vul hier de naam van je bedrijf in, in het invulveld. Google heeft van de meeste bedrijven al een bedrijfsvermelding aangemaakt. Bij het invullen van je naam worden de bedrijven weergegeven die het meeste op jouw naam lijken volgens Google.
Mocht je jouw bedrijf voorbij zien komen, klik die dan aan om te claimen. Zo voorkom je dubbele vermeldingen van je bedrijf die nadelig kunnen zijn voor je vindbaarheid.
Heb je een bedrijfsnaam ingevuld die Google nog niet kent dan klik je vervolgens op het venster Maak een Bedrijf met deze naam en daarna op volgende. (Lokaal de Baas is een fictief bedrijf)
Nadat je op volgende hebt geklikt is het mogelijk dat Google je alsnog een bedrijfsnaam voorschotelt als mogelijk zijnde jouw bedrijf. Maak je keuze en klik dan op volgende.
Adres en levergebied
Uiteraard zijn naast de naam van je bedrijf, ook de adresgegevens van belang voor Google. Al was het alleen maar om te kunnen verifiëren dat je bedrijf echt bestaat. Vul deze gegevens daarom helemaal correct in.
Wanneer je met je bedrijf mensen op locatie helpt, dan vink je het vakje aan Ik lever goederen en services aan mijn klanten. Wil je liever niet dat mensen je adres op Google kunnen zien dan klik je op Mijn adres verbergen.
Zijn beide voor jou niet van toepassing, klik dan op volgende. Heb je echter een vinkje gezet in een van de vakjes, dan krijg je eerst nog een paar keuzes voordat je verder kunt.
Nadat je op volgende hebt geklikt moet je een keuze maken in Bezorggebied. Klik daarna weer op volgende.
Door Google te vertellen hoe en waar jij jouw goederen en diensten levert, stel je Google in staat om je bedrijfsvermelding buiten jouw vestigingsplaats te vertonen.
Wanneer Google jouw bedrijf als een prominent bedrijf beschouwt en je jouw website op orde hebt, dan kan dat zeker voorkomen.
Soort bedrijf
Op basis van je bedrijfsnaam is het meestal niet direct af te leiden wat voor een soort bedrijf je voert. Daarom moet je in je Google Mijn Bedrijf vermelding opgeven onder welk trefwoord jouw bedrijf valt.
Nu zijn de keuzes die je kunt maken helaas niet altijd toereikend. Zoek dan de categorie die het dichtst bij jouw activiteiten aansluit. Bij het instellen van je vermelding kun je één categorie opgeven.
Nadat je bedrijf is geverifieerd kun je meerdere categorieën toevoegen als je dat wilt. Vanuit het oogpunt van Local SEO is dat zeker aan te raden.
Connecties maken
Tenzij je alleen maar je Google Mijn Bedrijf wilt claimen zodat niemand anders dat kan doen, vul je altijd je telefoonnummer en website-adres in. Uit de statistieken van onze klanten van het Local Marketing abonnement blijkt dat mensen graag van deze gegevens gebruik maken.
Mensen klikken via de gegevens van je bedrijfsvermelding door naar je website of ze bellen je direct op vanaf hun mobiel. Zonder deze gegevens loop je heel wat aandacht en klanten mis.
Google Mijn Bedrijf verifiëren
Om alles uit je Google Mijn Bedrijf account te halen is het noodzakelijk dat je jouw bedrijf laat verifiëren. Alleen dan krijg je volledige toegang tot alle functies en mogelijkheden die Google Mijn Bedrijf biedt.
In de meeste gevallen wil Google een briefkaart met een verificatiecode sturen naar het vestigingsadres van je bedrijf. Daarmee controleert Google of het door jou opgegeven adres ook daadwerkelijk de locatie is van jouw bedrijf en of jij wel de eigenaar bent.
Het zal echt niet de eerste keer zijn dat iemand een poging doet om een bedrijf te claimen dat helemaal niet van hem of haar is.
Een enkele keer zie je hier de optie om via de telefoon direct een verificatiecode doorgebeld of ge-sms’t te krijgen. Dat moet dan wel gebeuren op een telefoonnummer dat verbonden is aan jouw bedrijf.
Je krijgt de mogelijkheid aangeboden om op een later tijdstip je bedrijf te verifiëren. Het is beter om dit gelijk te doen want je kunt na het invullen van alle gegevens meestal toch niet verder.
Pas nadat je bedrijf geverifieerd is krijg je volledige toegang tot alle mogelijkheden in je Google Mijn Bedrijf account. Nadat het verificatieproces is afgerond worden je gegevens gepubliceerd.
Wanneer je de briefkaart binnen hebt gekregen met je verificatiecode, dan kun je via de link op de briefkaart naar de Google-pagina waar je de code moet invoeren. Ook kun je via je Google Mijn Bedrijf account de verificatie afronden.
Als je daar prijs op stelt, dan kun je ook een naam of code toevoegen op de briefkaart. Wanneer ik voor klanten hun bedrijf ga claimen, dan zet ik daar steevast mijn naam bij.
Op die manier lopen we minder de kans dat het kaartje van Google voor reclame wordt aangezien. Bovendien komt de briefkaart binnen op hun adres en niet op dat van mij.
Google Mijn Bedrijf website
Als het goed is dan heb je onder het kopje connecties maken al je website ingevoerd. Google biedt de mogelijkheid om een gratis website aan te maken.
Deze optie is vooral in het leven geroepen om mensen in ontwikkelingslanden of mensen zonder budget de optie te geven om toch iets van een website te hebben.
Mocht je enigszins budget hebben, kies dan niet voor deze optie. Een eigen website biedt veel meer mogelijkheden en is op vele fronten beter.
Wanneer je die optie aanklikt dan wordt op basis van de door jou ingevoerde gegevens automatisch een website aangemaakt. Die website is niet groter dan een pagina. Je kunt die pagina zelf nog enigszins aanpassen.
Heb je al een website of wil je sowieso geen Google-website, klik dan door via Nee bedankt.
Google Mijn Bedrijf dashboard
Nu ben je klaar met het registratieproces word je doorverwezen naar het Google Mijn Bedrijf dashboard. Vanaf het dashboard heb je toegang tot alle opties en informatie die Google je geeft.
Je vermelding is nu voor 30% ingevuld. Door het toevoegen van alle informatie die Google je hier vraagt, kun je jouw vermelding op 100% krijgen.
Stop niet met het opgeven van informatie totdat je die 100% hebt bereikt. Dat is een belangrijke ranking-factor voor je lokale vindbaarheid.
Zodra je de verificatiecode binnen hebt gekregen en ingevoerd, worden al je gegevens gepubliceerd in Google.
Maak er een gewoonte van om regelmatig in te loggen op je Google Mijn Bedrijf dashboard. Google kan zonder waarschuwing vooraf, nieuwe informatie van je verlangen om jouw vermelding op 100% te houden.
Zo zijn bijvoorbeeld in het tweede kwartaal van 2018 weer beschrijvingen van je bedrijf toegevoegd aan je bedrijfsvermelding. Bedrijven waarvan de beschrijving van het bedrijf niet zijn toegevoegd, zijn teruggezakt naar 80%. Dat wil je echt voorkomen.
Zorg dat er iemand verantwoordelijk wordt gemaakt voor het Google Mijn Bedrijf management. Mocht je daar hulp bij willen hebben, dan kunnen wij dat voor je verzorgen.