Site pictogram Keaton Online Marketing

Google bewijst relevantie

Google relevantie

Google bewijst relevantie

Google bewijst relevantie van getoonde zoekresultaten

Met de komst van BERT, nee, niet de persoon, maar het ‘Bidirectional Encoder Representations from Transformers’ programma, begrijpt Google een taal steeds beter.

Daarmee is het in staat om teksten nog beter te begrijpen qua inhoud en context. Dat gaat natuurlijk zowel op voor teksten die in het zoekvenster van Google ingevoerd worden, als voor teksten die online te vinden zijn.

Het gevolg daarvan is dat Google nog beter in staat is om de relevantie van websiteteksten, Google Posts en reviews te koppelen aan de miljarden zoekopdrachten.

BERT is vooral een systeem dat gericht is op het stellen en beantwoorden van vragen.

Wat daaruit voortvloeit, is dat er nu door Google zoekresultaten getoond worden waarna bewezen wordt waarom die zoekresultaten relevant zijn voor jouw zoekopdracht.

Ik geef je hier graag een paar voorbeelden van hoe Google de relevantie bewijst van de zoekresultaten. Daarna zal ik uitleggen waarom dat voor jou als ondernemer belangrijk is en hoe je hier mee om kunt gaan.

Google bewijst relevantie op je eigen website

Zo nu en dan bouw ik voor mijzelf websites om zaken mee te testen. Op die manier vergroot ik vanuit de praktijk, mijn kennis rondom onderwerpen zoals Local Marketing, SEO en Local SEO.

Die kennis komt mijn klanten uiteraard ten goede.

Huurregime

Zo had ik op een van mijn websites een artikel geschreven over het huurregime binnen het huurrecht. Hoewel het al een tijd geleden is, ben ik juridisch geschoold en weet ik er wel het een en ander vanaf.

Bovendien kun je met grondig onderzoek heel wat informatie vinden voor het schrijven van een goed artikel.

Een vraag die ik mij onder andere voor deze website stelde, was of ik voor de term huurregime een relevant artikel kon schrijven dat op de eerste pagina van Google terecht zou komen.

De tweede uitdaging was of ik dat artikel zo relevant kon maken, dat ik voor de vraag ‘Wat is een huurregime?’ ook als het meest relevante antwoord in de zogenaamde rich snippet getoond zou worden.

Een rich snippet is een door Google omlijst relevant antwoord op je zoekvraag. Rich snippets zijn een beetje controversieel omdat ze ervoor zorgen dat mensen bij sommige zoekvragen minder snel doorklikken naar je website. Bij andere vragen zorgen rich snippets juist voor meer klikken.

Het resultaat

Nu vervangt Google de rich snippets regelmatig, maar op 7 januari 2021 waren beide vragen positief beantwoord.

Wanneer je daarna via de link in de rich snippet doorklikt naar de bijbehorende website, werd het juiste antwoord door Google geel gearceerd weergegeven. De gele arcering verdween weer bij het scrollen.

Het had er alle schijn van dat Google extra wilde benadrukken dat het antwoord in dit artikel toch echt relevant was als antwoord op de gestelde vraag.

Waarschijnlijk zul je die gele arcering vanaf nu vaker tegen gaan komen.
Google heeft de intentie om meer en meer losse delen van je pagina direct in de zoekresultaten te tonen. Daarmee wordt de rol van Google als je nieuwe homepage verder verstevigd.

Google bewijst relevantie in lokale zoekresultaten

Ook in de lokale zoekresultaten zien we steeds vaker extra informatie getoond worden die de relevantie van de getoonde resultaten benadrukt.

Zo vind je extra informatie in Google Bedrijfsprofielen waarbij, onder de naam van het getoonde bedrijf, een verwijzing wordt gemaakt naar de website.

Maar ook uit reviews en posts worden relevante teksten gehaald die aansluiten bij de zoekvraag.

Je kunt aan de hand van de verschillende symbolen direct zien wat de bron is van de teksten.

Update: Google test op dit moment ook diensten als bewijs van relevantie bij zoekresultaten op je mobiel. Deze worden weergegeven met een v-tje in een cirkel.

Relevantie vergroot de conversie

Het hebben van relevante teksten onder de bedrijfsnamen is niet de oorzaak van je ranking, maar een logisch gevolg van de optimalisatie van je online aanwezigheid. Naast relevantie tellen onder andere afstand en prominentie immers ook mee als ranking factoren.

Maar waar het zeker wel bij helpt, is het overtuigen van de zoeker om naar jouw bedrijf door te klikken. Je bent immers al aantoonbaar relevanter dan bedrijven waarbij geen relevante teksten vertoond worden.

Relevantie helpt in dit geval bij de conversie. Dat kan je zomaar een paar nieuwe klanten opleveren inclusief de daarbij behorende omzet.

Hoe verhoog je de relevantie voor Google?

Het mooie van relevantie is dat je daar zelf enorm veel invloed op kunt uitoefenen.

Je hebt het immers helemaal zelf in de hand in welke mate de content op jouw website aansluit bij vragen waarmee mensen in jouw branche rondlopen.

Ook de teksten van je Google Posts heb je helemaal zelf in de hand.

De teksten van reviews heb je weliswaar niet helemaal zelf in de hand. Maar ook die kunnen zeker bijdragen aan bewijs van relevantie in Google.

Bovendien komen die teksten van andere mensen dan jezelf. Die zijn daardoor nog overtuigender dan je eigen woorden.

Met een juiste Google Bedrijfsprofiel managementstrategie en de juiste artikelen op je website, verhoog je absoluut je relevantie.

Mobiele versie afsluiten