Site pictogram Keaton Online Marketing

Je website roest meer dan je lief is

Website roest

Je Website Roest!

Al sinds mijn vroege jeugd heeft mijn vader een boot. Ieder jaar wordt die boot na het seizoen uit het water gehaald waarna de boot een grondige onderhoudsbeurt krijgt.

Hier en daar worden er wat roestplekjes weggewerkt en oude onderdelen worden vervangen door nieuwe.

Voordat de boot in het voorjaar weer het water ingaat, wordt hij voorzien van de benodigde verflagen. Zo blijft de boot optimaal presteren en is hij beschermd tegen de elementen.

Mocht je nu denken dat alleen stalen schepen onderhoud nodig hebben, dan heb je het echt mis. Ieder schip dat aan de elementen wordt blootgesteld, heeft elk jaar onderhoud nodig om optimaal te kunnen blijven presteren.

Maar wat heeft dat met mijn website te maken? zie ik je denken. Eigenlijk alles.

Ook jouw website heeft regelmatig onderhoud nodig en zou moeten worden aangepast aan de nieuwste technologie. Een website die niet op die vernieuwingen wordt afgestemd, zal op den duur gaan doorroesten en zinken naar de bodem van de Google zee van zoekresultaten. Voorwaar geen prettig vooruitzicht.

Zelfs nieuwe websites roesten al bij lancering

Ik schreef hier al eerder een artikel over de constante vernieuwingen die Google doorvoert in het programma van de zoekmachine (algoritme). Wanneer jouw website ouder is dan, zeg drie, vier jaar en je hebt niet meer aan je website gedaan dan het updaten voor mobiele platforms, dan is de kans groot dat ook jouw website aan het roesten is.

Zelfs in 2017 worden er dagelijks vele nieuwe websites ‘te water gelaten’ waar de roestplekken al op zitten. Het spijt me om het te moeten zeggen, maar tenzij jouw websitebouwer op meer aspecten let dan alleen een mooie uitstraling, dan is de kans groot dat je fonkelnieuwe website nu al onderhuids aan het roesten is.

Wat is website roest?

Een website roest wanneer op een website essentiële elementen ontbreken die Google gebruikt om jouw website goed te kunnen beoordelen. Zo’n website wordt door Google lager ingeschaald dan vergelijkbare websites die de relevante elementen wel hebben opgenomen.

Er zijn minstens drie essentiële elementen, die op heel veel websites ontbreken, waardoor een website roest.

1. Tekstlengte

Iedere website die wij bouwen, is voorzien van de Yoast SEO plug-in. De Yoast SEO plug-in maakt het mogelijk om teksten op je website te optimaliseren voor Google. Door die plug-in ben je in staat om door de ogen van Google naar je teksten te kijken.

In één oogopslag kun je dan zien waar je in jouw tekst verbeteringen kunt aanbrengen zodat Google jouw website kwalitatief hoger inschat dan die van je concurrenten. Daardoor kun je zomaar ver boven je concurrenten in Google komen te staan.

Een van de punten waar de Yoast SEO plug-in naar kijkt, is de lengte van een tekst. De minimale aanbevolen lengte van een tekst is minstens 300 woorden per pagina of bericht. Bovendien moeten die teksten ook goed leesbaar zijn en nuttig voor de bezoekers van jouw website.

In de praktijk zijn er echter bijzonder veel websites waar de hoeveelheid tekst per pagina zelden boven de 300 woorden uitkomt. Soms wordt in de gehele website het aantal van 300 woorden maar nauwelijks overschreden.

Te weinig tekst in je website en je pagina’s is een teken dat je website roest.

2. Mobiele optimalisatie

Het mag geen geheim meer zijn dat Google controleert of jouw website mobiel vriendelijk is. Het aantal zoekopdrachten dat vanaf mobiele apparaten wordt opgestart, is voor veel zoekwoorden al hoger dan het aantal zoekopdrachten die vanaf laptops en desktops komt.

Google heeft een website waarop je kunt controleren of jouw website mobiel vriendelijk is.

Die website bestaat al een aantal jaren en inmiddels scoren de meeste websites goed op mobiel vriendelijkheid. In de uitvoering van het mobiel vriendelijk maken van een website kunnen er helaas flink wat problemen opduiken.

Jij hebt zelf vast ook wel eens een website via je smartphone bekeken die keurig netjes in je schermpje past, maar die toch echt onleesbaar is. Vrijwel niemand neemt de moeite om die tekst met twee uit elkaar bewegende vingers groter te maken. Je zapt vrijwel zeker direct weg naar de volgende website die wel goed leesbaar is.

Of wat dacht je van een app als mobiele versie van een website, die vol staat met verouderde en achterhaalde content. Daar word je als bezoeker ook niet vrolijk van.

Google houdt bij hoelang mensen op een website blijven hangen. Wanneer veel bezoekers van jouw mobiele website ook weer heel snel vertrekken, is dat voor Google een teken om jouw website af te waarderen in de ranking.

Hoe mobiel vriendelijk Google jouw website ook vindt, als de bezoekers van jouw website snel wegklikken dan zul je nooit hoog in Google terecht komen. Dat geldt uiteraard ook voor de niet-mobiele versie van jouw website.

Met de hedendaagse techniek is het relatief eenvoudig om een website te bouwen die op elk formaat scherm goed leesbaar en gebruiksvriendelijk blijft. Zowel qua inhoud als gebruiksgemak. Daarmee voorkom je dat een website roest.

3. Schema.org

Zoekmachines zijn programma’s die geschreven zijn in een bepaalde programmeertaal. Om jouw website goed met die programma’s te kunnen laten communiceren, is het wel handig dat jouw website dezelfde grammaticaschema’s hanteert als de zoekmachines.

Door het toevoegen van Schema aan je website, maakt je het voor Google en andere zoekmachines veel makkelijker om je gehele website te bekijken en te beoordelen. Een website zonder Schema ligt al snel achter op vergelijkbare websites die wel voorzien zijn van Schema.

Het percentage websites zonder Schema is enorm. De kans dat jouw website geen Schema gebruikt is dan ook groot.

Gratis Website Roestinspectierapport aanvragen
Ik kan me voorstellen dat je na het lezen van dit artikel zelf ook wel zou willen weten of jouw website roest. Daarom geef ik je de mogelijkheid om het gratis en geheel vrijblijvende Roestinspectierapport aan te vragen.

Je kunt dat doen door eenvoudig een mailtje naar mij toe te sturen met daarin vermeld je naam en de naam van de website die je wilt laten controleren op roest. Een berichtje sturen via je mobiel kan natuurlijk ook.

Binnen een paar dagen krijg je dan van mij een beknopt Website Roestinspectierapport met aanbevelingen terug.

Net als de boot van mijn vader, is de website van jouw bedrijf ook een kostbaar bezit dat beschermd moet worden tegen de digitale elementen. Vraag daarom vandaag nog het gratis Website Roestinspectierapport aan.

Mobiele versie afsluiten