Site pictogram Keaton Online Marketing

Sliders suck. En wel hierom.

Sliders suck

Sliders suck?

Het werd een keer tijd dat iemand met gezag het eens hardop zou zeggen: Sliders suck. Onder deze titel schreef Michiel Heijmans van het toonaangevende bedrijf Yoast, een zeer uitgebreid artikel over waarom sliders op websites ondingen zijn.

En als een van de wereldleiders op het gebied van zoekmachine-optimalisatie (SEO) en gebruikerservaring dat zegt, dan kun je maar beter even opletten.

Hoewel een slider of carrousel op je website er soms heel mooi en effectief uit kan zien, zijn er zwaarwegende argumenten om juist geen slider op je website te plaatsen. Sliders voegen namelijk niets toe aan de vindbaarheid van je website. Ze vertragen meestal de laadsnelheid van je website waar de bezoekers van je website en Google niet vrolijk van worden. Daarnaast kunnen sliders ervoor zorgen dat je website veel minder effectief is in het gebruik voor je websitebezoekers.

Het ‘Sliders suck-artikel’ is alleen in het Engels terug te vinden op de website van Yoast. Mocht Engels geen probleem voor je zijn, dan raad ik je aan om het volledige artikel van Michiel hier te lezen.

Hieronder vind je mijn Nederlandse samenvatting van ‘Sliders suck’.

Wetenschap en experimenten achter effectiviteit van Sliders

Het komt niet zo heel vaak voor dat de wetenschap een eenduidige conclusie trekt. Bij onderzoek naar de effectiviteit van een slider op je website, lijkt dat echter wel het geval.

– Slechts 1% van de mensen klikt daadwerkelijk op een afbeelding in je slider, wat vrijwel altijd de eerste afbeelding is.
– Sliders verwarren mensen omdat je teveel keuzes tegelijk aanbiedt.
Mensen negeren sliders gewoon, omdat ze advertentieblindheid veroorzaken.
– Ze maken je site langzamer wat een negatieve invloed heeft op je vindbaarheid in Google en je conversiegraad.
– Sliders werken niet altijd op je smartphone.
– De content die er echt toe doet, wordt naar beneden gedrukt op je pagina, wat niet slim is voor je vindbaarheid, zoals Google al in 2012 vermeldde.
– Het is waarschijnlijk net zo effectief een losse afbeelding te gebruiken dan heel veel moeite te doen voor een slider en het op maat maken van foto’s.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van redenen waarom Sliders suck.

Zelfs als je veel afbeeldingen op je website wilt laten zien, dan zijn losse afbeeldingen op je website veel effectiever dan het volproppen van een slider met zoveel mogelijk plaatjes.

SEO en conversie-optimalisatie

De meeste sliders op websites zijn bovenaan de pagina geplaatst. Daardoor wordt de hoofdtekst naar beneden geduwd en zal een gedeelte van je content al snel niet te zien zijn zonder naar beneden te scrollen. In de ogen van Google is dat geen goed teken en kan dat gevolgen hebben voor de vindbaarheid van je website.

Uit diverse onderzoeken blijken Sliders mensen af te remmen om van jou te kopen of contact met je op te nemen. Alleen al deze twee argumenten zouden voldoende moeten zijn om nooit meer een slider op je website te zetten. Sliders suck!

Mobiele websites en sliders

Het lijkt erg handig om een slider op een mobiele website te zetten. Je kunt immers heel veel informatie kwijt op een klein oppervlak. Maar waarom zouden mensen niet gewoon naar beneden scrollen? Dat doen we nu toch ook.

Veel slider-plug-ins zijn niet responsive. Daardoor werken ze niet goed, of zelfs helemaal niet als je de website bekijkt op mobiele apparaten. Het gevolg is dat keurige, mobielvriendelijke websites zonder slider, door het plaatsen van een slider kunnen worden geruïneerd.

Sliders gebruiken over het algemeen desktopafbeeldingen die niet geoptimaliseerd zijn voor snelheid op je mobiel. Daardoor kan de laadsnelheid van je mobiele website enorm oplopen. Er zijn maar weinig mensen bereid om daar lang op te wachten.

Wanneer een slider wel kan werken

Een enkele keer kan een slider wel werken. Zolang de slider ten eerste een verhaal vertelt en ten tweede niet automatisch doorspoelt naar de volgende afbeelding. En mits de slider uiteraard niet alle eerder benoemde nadelen veroorzaakt.

Op een website van een makelaar of van een vakantieplaats verwachten we gewoon een slider. Maar dit is eerder uitzondering dan regel.

Ik hoop dat je na het lezen van dit artikel nog eens goed gaat nadenken over die mooie slider op je website. Tenzij je makelaar bent of een vakantieplaats wilt promoten, haal dan je slider zo snel mogelijk van je site af. Daar doe je de bezoekers van je website, je ranking in Google en uiteindelijk ook jezelf een groot plezier mee.

BewarenBewaren

Mobiele versie afsluiten