Site pictogram Keaton Online Marketing

Het organisch bereik van je Facebookpagina is groter dan je denkt

organisch bereik van Facebookpagina is veel groter

Facebook vertelt je lang niet alles over het organisch bereik van je Facebookpagina

Het organisch bereik op Facebook is voor veel marketeers een heet hangijzer. Zeker, in de afgelopen jaren is het bereik ontegenzeggelijk sterk gedaald.

Vraag aan een willekeurige social media expert wat het gemiddelde organisch bereik op Facebook is en je krijgt standaard te horen dat dat maar een paar procent is.

Er zullen zeker vele Facebookpagina’s zijn waarvoor dat geldt. Maar de Facebookpagina’s waar ik direct zicht op heb, bewijzen dat het organisch bereik nog steeds bestaat.

Een gemiddeld organisch bereik van 35 tot 50 procent is voor veel pagina’s nog heel normaal. Uitschieters van boven de 100 procent zijn ook nog steeds realiseerbaar.

Uitschieters van 200 of 300 procent, zoals vroeger regelmatig gehaald werden, zijn tegenwoordig echter zeer zeldzaam.

Dat komt deels doordat Facebook een andere methode is gaan gebruiken voor het tellen van het aantal weergaves. Maar het is overduidelijk dat Facebook het organisch bereik heeft teruggeschroefd.

Organisch bereik op Facebookpagina van Rockanje aan Zee

Eind 2012 lanceerde ik mijn eerste Facebookpagina, Rockanje aan Zee. Het werd mijn eerste kennismaking met het algoritme van Facebook.

De aanwas van volgers nam in die tijd sterk toe en werd vrijwel volledig organisch gecreëerd door het plaatsen van voor de volgers interessante content. De Facebookpagina heeft nu, oktober 2018, bijna 3900 volgers.

In 2016 werd er tijdens de Social Media Week Rotterdam al volop gediscussieerd over het gebrek aan organisch bereik. Het verbaasde mij zeer omdat de statistieken van mijn pagina het tegendeel bewezen. Ik schreef er toen direct een stukje over en gaf tips.

Hoewel dat stukje nog steeds van waarde is, zie ik nu niet snel meer een organisch bereik van 983,5 procent terug.

Vreemde praktijken op de Facebookpagina

De volgers van Rockanje aan Zee volgen de pagina omdat ze de berichten die ze te zien krijgen ook waarderen. Het aantal interacties met de berichten is gewoon goed.

Het is helemaal niet gek dat een goed presterend bericht zomaar 25 keer wordt gedeeld en zomaar 100-200 likes krijgt. Het bericht van 25 september bereikte zo 4.235 mensen. Een organisch bereik van bijna 110 Procent. Zonder enige vorm van promotie.

Maar nu wordt het raar.

Wanneer we naar de statistieken kijken van de afgelopen 5 berichten, zie bovenste foto, dan valt het laatst geplaatste bericht bovenaan direct op. Dat heeft volgens Facebook maar 196 mensen weten te bereiken.

Wat is daar zo raar aan?

Dit is niet zomaar een bericht. Het is namelijk een gedeeld bericht. Die lijken de laatste tijd helemaal geen organisch bereik meer te krijgen. Ik zeg lijken, want deze cijfers kloppen niet.

Het is of een bug in het algoritme, of Facebook die de boel bewust misleidt.

Het organisch bereik op Facebook is veel hoger dan weergegeven

Naast de Rockanje aan Zee pagina beheer ik voor klanten meerdere Facebookpagina’s.

Onlangs maakte ik voor de Facebookpagina van de regionale glashandel een bericht over speciale ruiten die hij enkele jaren geleden voor het Bezoekerscentrum Tenellaplas in Rockanje mocht plaatsen.

Het bericht was zo uitgedacht dat het ook zou passen binnen de verhaallijn van Rockanje aan Zee.

Op vrijdagochtend werd het bericht geplaatst op de pagina van de glashandel. We zijn net begonnen met het paginabeheer en de pagina had op dat moment net iets meer dan 50 volgers. Dat het bericht op zaterdagochtend maar 35 mensen had weten te bereiken, daar kijk je dan niet van op.

Vervolgens deelde ik die ochtend het bericht met de volgers van Rockanje aan Zee. Met een paar duizend volgers en een extra verhaaltje boven het bericht hoop je zo de glashandel wat meer bekendheid te geven onder het grote publiek.

Twee dagen later had het gedeelde bericht volgens de statistieken van Rockanje aan Zee slechts 196 mensen bereikt.

Wel hadden 102 mensen op de foto’s geklikt en had het bericht toch nog 31 likes gekregen. Dat is onverklaarbaar veel voor een bericht met 196 bereikte mensen.

De laatste tijd zie ik wel vaker vreemde aantallen in de statistieken bij gedeelde berichten. Soms is het aantal interacties hoger dan het aantal bereikte mensen. Dat kan volgens mij niet kloppen.

De pagina van de glashandel gaf uitsluitsel.

Het bericht was maar een keer gedeeld dus dat kon alleen maar door Rockanje aan Zee zijn. Volgens de statistieken van de glashandel had het bericht maar liefst 1608 mensen bereikt.

Die aantallen moeten van de Facebookpagina van Rockanje aan Zee komen. Dat is de enige pagina die het bericht had gedeeld.

Dat aantal ligt ook veel meer in lijn met de aantallen die normaal vrij makkelijk op Rockanje aan Zee worden gehaald. Waar die absurde 196 vandaan komt, blijft een raadsel.

Facebook heeft vele tekortkomingen. Maar goed geplande berichten die aansluiten bij wensen en interesses van je volgers kunnen ook nu nog een mooi organisch bereik verkrijgen.

Zelfs wanneer Facebook je vertelt, dat dat niet zo is.

Mobiele versie afsluiten